Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Шарени яйца!

5
гласа
Шарените яйца са един от символите на големия християнски празник Великден. Те се шарят в четвъртъка от страстната седмица. Първото яйце следва да се сложи в червена боя преди изгрев слънце. Ако домакинята не успее да направи това в четвъртък, разрешено е да се боядисват яйцата и в събота.
Шарени яйца!-1

Добре е да измиете предварително яйцата. Сварете ги, като ги поставите в хладка вода, подсолена с 1 ч. л. сол и варите на бавен огън. Варете поне 15 минути, тъй като предстои яйцата да се консумират в рамките на седмица и за целта е по-добре да са по-твърдо сварени.

Някои бои изискват яйцата да са топли, други – студени. Можете да разтворите боите в кофички от кисело мляко. Лъжица оцет би направила цвета по-стабилен.

За блясък всички яйца можете да намажете с памуче, потопено в олио, след като боята е вече нанесена.

Ето няколко идеи как да разкрасите по-добре своите великденски яйца
Цветенца Взимате листенца от различни растения, поставяте върху свареното яйце и отгоре поставяте парче чорапогащник, след което връзвате и потапяте в боята. След като извадите от боята и свалите плата се получават красиви форми!
Мраморни яйца Това е рецепта, останала от нашите баби.

Съберете люспите от стар лук и с помощта на конец увийте около яйцето, преди да варите. Поставете няколкото увити по този начин яйца в съд с подсолена вода и сварете. След като изстинат яйцата свалете лука и ще получите великолепни мраморни яйца.
Шарки с олио В купичките с боя капвате няколко капки олио, след което потапяте яйцето последователно в няколко цвята – ефектът е постигането на красиви шарки.
Шарки с памук Откъсвате голямо парче памук, колкото да завиете в него яйцето. С лъжица капвате различните цветове, можете да изпробвате с комбинации – жълто и червено, синьо и зелено се получава интересно, или по ваш вкус. След това увивате яйцето и държите няколко минути.
Кристални яйца След като сварите яйцата, поставете в същия съд винена киселина или лимонтузу и оставете така минимум 5-6 часа. След като ги извадите по тях ще са полепнали кристалчета. След това използвайте просто потапяне в боя за секунди или нанесете цвета с четка.
Рисунки с восък Сварените яйца, докато са топли, изрисувайте с фигури с върха на свещ – цвете, гълъб, слънце, кръст. След това потопете в избрана боя – получават се красиви, изрисувани яйца!
Други Яйца, които няма да се ядат, а ще служат само за украса можете да украсите с лак за нокти, например.
Няколко цвята лакове в комбинация правят яйцето красиво, лъскаво и привлекателно.
Можете да оцветите и с флумастер или темперни бои.
Не се препоръчва да ядете изрисуваните по този начин яйца.

Всичко зависи от вашето въображение.

 

източник az-jenata.com

Категория Категория: Готварство

Категория Тагове: готварство, боядисване на яйца,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot