Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Зелен килим за релакс

5
гласа
Всеки ли може да си направи зелен килим в градината? Определено всеки, който има желание за това. Обикновено ни се струва, че гледането на домати и чушки изисква повече грижи от един райграс, но в действителност не е точно така. Ако искаме поляна като игрище за голф – трябва доста да се потрудим.
Зелен килим за релакс-1

Но преди изобщо да излезем навън – трябва да помислим колко грижи ще имаме възможност да положим за градината, имаме ли достатъчно вода, къде точно ще бъде разположен нашият зелен оазис – на слънце или на сянка. Ще правим ли алпинеуми, водоскоци, езерца и т. н.

След което, съобразно с уменията и възможностите ни, трябва да изберем вида трева. Когато отидете в магазина ще установите, че има голямо разнообразие от тревни смески, така че добре е предварително да знаете каква точно искате. Умелите градинари препоръчват да купуваме тревни смески в запечатани пликове и кутии, а не насипни, защото тежките семена падат в дъното на чувалите и ако изберем насипни, по тази причина тревата няма да е с качеството, което желаем.

Следва ранна съботна сутрин или приятния ден X, отреден за релакс и градинарска работа.

Мястото, където ще сеем тревата трябва да се почисти и да се третира с хербицид, с цел да се премахнат нежеланите плевели. Ако не сте перфекционисти може да не третирате с препарати, а да оставите глухарчетата и другите буренчета да си обитават полянката. В случай, че третирате с хербицид трябва да си починете седмица две и после да премахнете нежеланата растителност с мотичка и гребло.

Следва прекопаване и изравняване на мястото. Тревата обича по песъчлива почва, така че ако е много глинеста, няма да е лошо да разхвърляте малко пясък.

След което идва най-вълнуващата част – сеитбата. Сейте щедро.

След това остава само да заровите семената и да валирате мястото, така че семенцата да попаднат една идея под земята и да не бъдат изкълвани на момента от птичките. Ако искате да правите игрище за голф ще ви е нужен валяк, ако просто искате зелена полянка може да го направите и с дървена дъска, по която да подскачате, тичате и ходите. А ако искате просто да има нещо зелено, може и да тъпчете направо с крака.
Както навсякъде по-големите усилия дават по-добри резултати. Колкото повече се стараете, толкова по-зелена и тучна полянка ще имате.

Поливането трябва да става чрез дъждуване. След няколко седмици тревата ще започне да подава тънките си зелени коси и след още няколко ще трябва да я подстригвате. Добре е за тази операция да се сдобиете с косачка.
А след като окосите, мирише толкова приятно и идва времето за вашето първо барбекю в градината. Трябва да се отбележи подобаващо посвещаването ви в градинарството. Вярвам ще се съгласите с това и градината ще стане любимото ви място за релакс и срещи с приятели.

източник az-jenata.com

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, екстериор, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot