Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Великденски яйца, боядисани с люспи от лук

9
гласа
Навремето великденските яйца са ги боядисвали с природни бои. И аз се научих да го правя (не е никак сложно) не защото не харесвам съвременните оцветители, а защото боядисаните с люспи от лук яйца стават изключително красиви и неповторими.
Великденски яйца, боядисани с люспи от лук-1

За съжаление не съм снимала нито едно от тях да ви го покажа, но мога да опиша как се прави за тези, които биха искали да опитат.

Защо толкова рано? Не е никак рано, защото трябва да си съберете предварително люспи от лук. Всички отпадъци от обелването на лука ги отделям в една торба и до Велик ден събирам достатъчно. Ако не, отивам в близкия “плод и зеленчук” и помолвам да ми оберат нападали люспи от щайгите.

Като дойде време за боядисването:
Трябват ви: по-бели яйца (но и по-тъмни стават), непотребен дамски чорапогащник, конец и прясно набрани дребни листенца и тревички с интересна форма – здравец, дори миниатюрни листа (съвсем млади) от кестеново дърво.

Чорапогащникът се нарязва на правоъгълни парчета с големината на пощенска картичка (в неопънато състояние). Конците също си ги нарежете предварително за по-удобно. Яйцата – сурови – ги измийте и подсушете.

Пригответе си една чинийка с няколко капки олио в нея.

Сложете люспите от лука в тенджера, залейте ги със студена вода и сядайте да връзвате яйцата.

Как става това: Потапяте леко листенцето в олиото, за да се омазни от едната страна. Поставяте го върху яйцето – с олиото към черупката. Гледате да не мърда и да не се размазва много-много (макар че не е фатално). И цялото това нещо го увивате с парче чорапогащник, което опъвате хубаво по яйцето и усуквате отзад (противоположно на листото). Усуканото място връзвате здраво с конец. Отрязвате стърчащите краища и пъхате в тенджерата при люспите лук и водата.

Като приготвите всички яйца и ги настаните добре на мекичко между лучените люспи, слагайте тенджерата на котлона. Оставете да ври 15-20 минути и после обезателно яйцата да изстинат в тенджерата с лука. Така ще се боядисат най-добре – до красиво керемидено червено. Чак тогава ги извадете, внимателно отрежете и отделете увивните материали, и като изсъхнат яйцата, ги намажете с малко олио.

Както казах, стават с неповторим и наситен червен цвят, там, където е било листенцето може да се оцветят и в бледо зелено, а отзад, където е бил усукан чорапогащникът, се получава шарка като фина мрежа – като център на паяжина.

Наистина жалко, че нямам снимка.

Успех – на който реши да опита!

източник az-jenata.com

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: декорация, великденска украса,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot