Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

За радиаторите: аломиниевите - елегантни, чугунените - дълготрайни, панелните - евтини

5
гласа
Става въпрос не за електрически радиатори, а за такива, които са част от водни или парни отоплителни системи. Тези системи може да се захранват централно от тецове. Може и да са с котле в жилището, което се загрява чрез твърдо или течно гориво или пък чрез други енергийни източници.
 За радиаторите: аломиниевите - елегантни, чугунените - дълготрайни, панелните - евтини  -1  За радиаторите: аломиниевите - елегантни, чугунените - дълготрайни, панелните - евтини  -2  За радиаторите: аломиниевите - елегантни, чугунените - дълготрайни, панелните - евтини  -3

Във всички случаи обаче особено важен елемент от отоплителната верига са радиаторите. Освен това много често те са на показ, те са видими и имат дял в интериорното оформление. Да речем, налага ви се да монтирате за първи път радиатори в дома си или да подменяте овехтелите. Какво трябва да знаете, с какво трябва да се съобразите за вашия избор? Едно е, ако разполагате с 1000 лв., друго - с 2000. Едно е, ако живеете в едноетажна къща, друго - на 6-тия етаж без асансьор. Едно е, ако интериорът Ви е ретро, друго - ако е модерен... Ето няколко въпроса и отговорите, които ще ви помогнат да се ориентирате.

АКВИ СА 0СН0ВНИТЕ ТИПОВЕ РАДИАТОРИ, КОИТО ЩЕ НАМЕРИТЕ НА НАШИЯ ПАЗАР?
Накратко: това са радиаторите от чугун, алуминиева сплав, стоманена ламарина 125 мм (панелни). Днешният чугун е с подобрен дизайн в сравнение с познатите от миналото руски образци и все пак звучи малко старомодно. Подходящ е за ретро интериори. Алуминият е с по-съвременна визия, някои фирми го предлагат не само в бяло, но и в още няколко цвята. Панелът е с най-малки естетически достойнства, но има други преимущества. На нашия пазар ще намерите и тъй наречените тръбни отоплителни тела (лири). Те се използват главно за бани. Но има атрактивни дизайнерски продукти, които при добра изолация на жилището можете да поставите за шик и в други помещения.

КОИ РАДИАТОРИ ИМАТ НАЙ-ДЪЛЪГ ЖИВ0Т?
По принцип се смята, че това са чугунените радиатори. При тях дори не се говори за гаранционен срок, а за издръжливост над 50 г. При алуминиевите радиатори фирмите дават до 10 г. гаранция. Най-рискови са панелните, защото при фабрични дефекти в ламарината тя може да се пробие.

КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ В ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ НА РАДИАТОРИТЕ?
Най-очебийната разлика е в теглото. Чугунът е около 4 пъти по-тежък от алуминия и стоманената ламарина. Ако за едно вилище ви трябват 100 глидера с височина 50 см, алуминият ще тежи около 120 кг, а чугунът - около 400. Важен показател е водният обем, който също не е в полза на чугуна. Защото по-големият обем оскъпява отоплението. Алуминиевите и панелните радиатори са с близо 3 пъти по-малък обем при по-голяма топлообменна площ. Но чугунените са сметнати за доста по-голямо налягане и температури, затова са пригодни за парни отоплителни системи. Като размери и при чугунените, и при алуминиевите, и при панелните радиатори се предлага доста богата номенклатура. Така например моделът SANNY на ALUMINA TRIMEX се произвежда в 11 височини от 270 до 1870 мм. А радиаторите KALOR (чугун) - в 6 варианта с различни височини и дебелини на глидерите.

КОЕ КОЛКО CTPУBA?
Най-скъпи са вносните италиански алуминиеви радиатори. Комплект от 10 глидера с височина 50 см ще ви струва около 180 лв. Алуминиевите български и чугунените чешки са приблизително на една цена - същият брой при същата височина е около 150 лв. Панелните са най-евтини и струват с около 40% по-малко.

КАКВО Е ВАЖНО ДА СЕ СПАЗИ ПРИ МОНТАЖА НА РАДИАТОРИТЕ?
Добре е глидерите да са над пода на 10-12 см, да са отдалечени от стената на 2,5 см, а над тях да има вьздух най-малко 10 см. Схема, при която двете тръби са свързани от едната страна, е по-неефективна. В зависимост от мястото, където се пос-тавят радиаторите, се отчитат и различни топлинни зазуби. Под перваз - до 3-4%, в ниша - до 7%. Ако ги закриєте напълно с екран, загубите са 24-27%.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Изолация и отопление

Категория Тагове: отопление, радиатори,

1 Коментара

Stanetzz
" За радиаторите: аломиниевите - елегантни, чугунените - дълготрайни, панелните - евтини " АлОминиеви ?!?! Това от циганското "АлОмин" ли произлиза?

Добави коментар

друга картинка

antibot