Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Коркови покрития

12
гласа
Коркът предлага богата гама от нюанси, десени и текстури за създаване на естествени покрития с изискана елегантност. Красотата е само едно от многото предимства на този материал.
Коркови покрития  -1 Коркови покрития  -2 Коркови покрития  -3

Коркът е неизменна част от социалния и икономическия живот на много общества още от дълбока древност. Според редица източници той се добива и използва в продължение на 2500-3000 години. Документирано е, че столетия пр.н.е. китайски рибари използвали корк за плувки на въдици. Този материал се открива и в египетските гробници.

Предимствата му са добре познати на древните гърци и египтяни, които го използвали за затваряне на амфорите с вино и зехтин, а римляните правели от него подметки за сандали и кутии за съхраняване на храни. С течение на годините технологиите на обработка и стоките, произвеждани от този материал, се изменят постоянно, но изходната суровина и начина на добива й остават същите, както от времето преди Христа. През 17в. коркът е много популярен с това, че създателят на шампанското – бенедиктинския монах Периньон, го използва успешно за затваряне на бутилките с газираното вино. До края на 19в. приложението на корка е главно в производството на тапи за вино и шампанско, както и на различни пособия за риболова. По това време в преработката на корк настъпват значителни промени, даващи възможност за нови приложения на материала. Разработена е изолационната коркова плоскост, термоизолационен продукт, направен от 100% коркови гранули. Този материал е широко използван години наред за изолация на военни плавателни съдове и автомотриси. В началото на 20в. все повече се осъзнават и доказват уникалните качества на корка, с което приложението му започва бързо да се разширява. Сред новите продукти са както уплътнители за различни цели, така и корковите облицовки за подове и стени. През първата половина на миналия век корковите покрития вече са често използвани в обществени сгради и частни домове.

Произход и обработка на корка
Коркът е възобновим природен продукт, който се добива от кората на корков дъб (Quercus suber). Площта на насажденията от този вид в целия свят се изчислява на около 2.2млн. хектара, концентрирани главно в Средиземноморския регион. Естествените хабитати са на 1000м н.в. и се характеризират със специфични климатични особености и сравнително малък брой естествени вредители. Португалия, Испания и Алжир са водещи в добива на корк. Други производители на изходна суровина са Тунис, Италия и Франция.

Когато дървото стане на около 25 години, започва естествено отделяне на кората, което се подпомага от процеса на добив на корк. На мястото на отделената кора се образува нова, като всяко корково дърво запазва способността си да продуцира корк в продължение на 100-150 години. През 9 години се свалят 50% от кората. Така дървото запазва защитните си способности и не претърпява увреждания. След добива корковите кори съхнат около 6 месеца на открито и още толкова в специално създадени промишлени условия. За производството на коркови покрития се използват коркови кори и рециклирани отпадъци от производството на други коркови продукти. Те се смилат на малки гранули, които се подлагат на термична обработка при различни температури в зависимост от това какви плочи искаме да получим – от светли до тъмни. След изпичане идва ред на нарязване на плочите. После те се шлифоват и се покриват с вакса или полиуретан. Продуктите с незадоволително качество се отделят и се рециклират отново.

Съществуват два технологични метода на обработка на корка. Първият включва нарязване на кората на тънки пластини с дебелина от 0.3 до 1мм, след което те се залепят върху здрава основа, например МДФ-плоча. Вторият начин представлява смилане на изходните кори, изсушаване и пресоване на гранулите при висока температура във вид на плочи с различна дебелина. Полученият продукт се нарича агломериран или гранулиран корк. Слепването на гранулите се благоприятства от восъчните свойства на корковото вещество - суберин. Почти не се налага използване на допълнителни слепващи вещества, което е предпоставка за екологичната чистота на материала. Крайните коркови продукти са плочи, панели, платна, ленти и тапети, като последните три са във вид на рула.

Подови коркови покрития
Може би си мислите, че има някаква грешка. Възможно ли е коркът да издържи натоварването от трафика в помещенията, без да се увреди от ходене с обувки или от тежестта на мебелите? Категоричният отговор на въпроса е: Да! Производителите обикновено дават гаранция, че корковият под няма да получи никакви технически или естетични изменения при правилна експлоатация повече от 10 години. Практиката познава немалко случаи на прекрасен външен вид и запазени изолационни свойства на такива покрития след повече от 50-годишна експлоатация, дори в обществени сгради с оживен трафик.

Залепящите се коркови подови покрития представляват сравнително тънки плочи с дебелина от 3 до 6мм. Покритията с 3мм дебелина са многослойни. Към основата за залепяне има поемащ вибрациите гранулиран корков слой, който се оцветява и след пресоването на втори пласт с естествен цвят се създава ефект на разпръснати цветни добавки сред натуралната основа. Най-отгоре има прозрачно лаково покритие, защитаващо материала от износване. Пресованата върху корковата сърцевина плоскост може да е и от масивна дървесина, например от вишна, бук, дъб и други. Повечето коркови плочи с дебелина от 4 до 6мм не се оцветяват и цялата им сърцевина е от агломериран корк. И при тях обаче съществува възможност върху горната повърхност да се постави боя на водна основа. Защитните лакове и боите за коркови подове са обикновено заздравени чрез ултравиолетово облъчване акрилни състави, които не съдържат летливи органични съединения и са хипоалергенни. Корковите покрития, предназначени за помещения с по-висока влажност, обикновено завършват с 5 полиакрилни пласта и един полиуретанов.

За аклиматизиране на плочите и лепилото е желателно те да престоят в помещението поне 24 часа преди инсталиране. Температурата в стаята до приключване на работата не трябва да спада под 18°С, а относителната влажност да е в границите между 45% и 65%. Залепящите се коркови покрития за под се слагат върху предварително подготвена, чиста и суха повърхност. Използва се специално лепило за корк, което обикновено е на основа на поливиниламидна емулсия. То се нанася върху двете залепящи се повърхности – върху плочите с валяк, а на основата - с шпакла. За да сте сигурни, че подредбата на плочите ще е правилна, е добре върху площта да се отбележат централните осови линии, и първо, без да залепяте, да наредите отделните покривни елементи, като започнете от центъра на пресичане на линиите. След като се убедите, че навсякъде между плочите и стената остават еднакви разстояния, може да започнете със залепянето. За покриване на оставащото до стената празно пространство от целите плочи с макетно ножче се изрязват елементи с нужните размери. За надеждно залепяне покритата вече площ се обработва с 50-килограмов валяк на всеки 30мин. по време на монтажа и веднъж след приключване на инсталирането.

Плаващите коркови подове са подходящи при изисквания за по-голяма топло- и шумоизолация. Плочите са с дебелина 9, 10 или 12мм. Те се произвеждат на принципа на сандвич-панелите. Начинът на изпълнение при отделните производители се различава, но основната схема е еднаква. Най-отдолу, към основата за полагане, има коркова подложка, над нея се поставя водонепромокаема HDF-плоча. Следва сърцевина от гранулиран корк, над която се слага покриваща плоскост от масивна дървесина или корк. Най-отгоре се нанася защитен слой от вакса или лак. Има и многослойни коркови покрития, завършващи отгоре с PVC-фурнировка. Плаващите коркови подове се инсталират свободно лежащи, т.е. плочите не се съединяват с основата, а се сглобяват чрез жлебове и кухини и се залепят помежду си. Тези покрития могат да се полагат и върху стара настилка, стига да е стабилна, суха и чиста. За защита на покритието от влага под него се поставя полиетиленово фолио с минимална дебелина 0.2мм в един или два слоя в зависимост от опасността. Тъй като отделните плочи имат различни текстури и нюанси, е добре да се наредят предварително, без да се залепят и след като се намери най-удачната комбинация да се премине към монтиране. Специалистите съветват полагането на този вид покрития да започне от правия ъгъл между две стени и да се извършва по посока на влизащата в помещението светлина. Между стените и периферните плоскости се оставя разширителна фуга от минимум 10мм. Сглобките на плочките се намазват с лепило и се притискат една към друга.

Плаващите коркови подове се свързват с покритията в съседните помещения, независимо дали са от същия или от друг тип, с метални профили. Те, както и первазите, се фиксират за стената, за да може коркът да се разширява и свива при температурните промени. Преди експлоатиране на пода трябва да се изчака поне 12 часа, за да изсъхне лепилото.

Добре е да се въздържате от поставяне на тежки мебели върху корковия под в продължение на една седмица след инсталирането. Рутинното поддържане на чистотата на настилката става със специални почистващи препарати за коркови повърхности и не изисква особени усилия.

Стенни коркови покрития
Стенните плочи се правят от гранулиран корк и имат дебелина 3мм. Те биват едно- и двуслойни, при които единият пласт е оцветен, а другият, от натурален корк, се пресова върху първия. Така се получават разпръснати, оцветени добавки на фона на естествения корков цвят. Корковите платна са с дебелина от 2 до 4мм и също могат да се оцветяват. Корковите тапети представляват хартиена основа с нанесен отгоре тънък корков слой с 0.5мм дебелина. Корковите плочи се залепят за стената със специално лепило за корк. То се нанася само върху стената или върху двете залепящи се повърхности, в зависимост от инструкциите на производителя. Коркът и лепилото се нуждаят поне от 24-часова аклиматизация към условията на помещението преди започване на монтирането. Стената трябва да е чиста, суха и със стабилна повърхност. Залепянето на плочите започва от мястото на пресичане на двете централни осови линии на стената. Почистването на стенните коркови покрития става с навлажнена с подходящ препарат кърпа. Упорити петна се отстраняват чрез шлифоване с дребнозърнеста абразивна шкурка, след което мястото се обработва с лак или вакса.

Технически корк
Техническият корк се използва като звуко- и топлоизолационен материал. Предлага се под формата на три вида стоки: гранулиран корк на ленти с дебелина 2-4мм, навити на рула; гранулиран корк на листове с дебелина 5, 8 и 10мм; панели от агломериран корк с голяма дебелина – 10-320мм. Листовете и лентите се прилагат като подложки под плаващи подове, паркети, линулеум, отопляеми подове и други. Корковите панели имат отлични топло- и звукоизолационни качества и се използват широко при подове, фасади, стени, покривни и мансардни тавани. В сравнение с други материали, агломерираният корк с дебелина 30мм има топлоизолационен ефект, еквивалентен на 1500мм железобетонна стена, 400мм - тухлена, 150мм - покритие от дъбова дървесина и 35мм - минерална вата.

Предимства
Уникалните свойства на корка се обясняват със специфичната му структура и химичния му състав. Той е изграден от множество 14-стенни призматични мъртви клетки, изпълнени с газова смес, близка по състав с въздуха. Отличителна характеристика на тази тъкан е липсата на междуклетъчно пространство, поради което клетките са плътно прилепнали една до друга. В процеса на образуване на корка клетките умират и клетъчната плазма преминава във вид на импрегниращо клетъчните стени субериново вещество. Восъчната природа на суберина обяснява надеждното влаго- и газоизолиране на множеството килийки.

Коркът е отличен термо- и шумоизолатор, а също така абсорбер на всякакви механични вибрации, тъй като съдържа 40млн. въздушни клетки на всеки кубичен сантиметър. Те са организирани в сложна бариера за топлинните и звуковите вълни, която човек се опитва да пресъздаде в изкуствените изолационни материали. Топлоизолационните свойства на корка конкурират тези на специално разработените топлоизолатори като пенопласт, полистирол, минерална вата и други. В коркова среда механичните колебания, включително звуковите вълни, угасват. Коефициентът на звукопоглъщане спрямо шум с честота на вълната 1000Hz на стенно покритие с дебелина 2мм е 0.1. Това означава, че шумът в стаята ще бъде намален няколко пъти. Ето защо коркът е много подходящ и за преградни стени.

Тъй като клетките са кухи, голям обем от материала се характеризира с малка маса. Коркът е 3-4 пъти по-лек от дървесината, което намалява трудоемкостта при монтиране на коркови облицовки. Заради специфичния си състав коркът не поддържа горенето и, за разлика от някои полимерни покрития, при нагряване не отделя хлор, цианиди и други вредни вещества. Структурата и цвета му се запазват непроменени дори след продължително излагане на действието на слънчевите лъчи, което не може да се каже за много синтетични материали с такова приложение. Коркът се характеризира с химическа инертност и не реагира с бензин, алкохоли и мазнини. При разливане на такива вещества повърхността лесно се почиства, без да остават петна.

Коркът е прекрасен електроизолатор. Освен това, на повърхността на покритията не се образуват електрични заряди и не се натрупва прах. Това прави материала особено подходящ за хора с алергии и улеснява почистването.

Коркът има естествена еластичност. Той издържа на разтягане и натиск и бързо възвръща първоначалната си форма след прекратяване на въздействие. Запазва обема си за дълго време. Благодарение на многокилийната си структура коркът е устойчив на износване от търкане. Корковите покрития придават на пода и друго ценно качество – поглъщайки шума на стъпките, те допринасят за поддържане на благоприятна атмосфера в помещенията за работа, развлечения и почивка.

Корковите покрития са приятни на допир. Те задържат топлината в помещенията и в сравнение с други облицовъчни материали, при еднакви условия, температурата им е най-близка до тази на човешкото тяло. Това им свойство ги прави много подходящи за помещения с повишена влажност – кухни, бани, сауни (без повърхностите, пряко обливани от вода). В тези случаи вероятността топлият влажен въздух да влезе в контакт със студена повърхност е сравнително малка и не се образува кондензация. Мухълите, плесените и гъбичките, които са често срещан проблем в такъв тип помещения, не засягат корка, тъй като клетките му са естествено импрегнирани със защитни суберинови восъци. Те спират проникването на вода и последващата промяна на първоначалния цвят. Мастните вещества, запечатващи отделните килийки в структурата на корка, не позволяват обмен на газове с външната среда. Така корковите покрития, използвани в кухни, заведения за обществено хранене, барове и кафенета не задържат неприятни миризми.

Разбира се, трябва да се спомене красотата на този материал и големите възможности за избор на външния вид на покритието. Текстурата на корка е разнообразна – от дребнозърнеста до пластинчата, наподобяваща мрамор. Естествената цветова гама включва топли оттенъци на жълто, охра и кафяво. Освен това съществува богато разнообразие от цветове, с които се обагрят отделни гранули от материала или цялата плоча. Това дава възможност да се реализират различни идеи за създаване на оригинална и стилна вътрешна обстановка. Сред отделните видове корк можете да намерите успешно решение за вписване във всеки интериорен стил и за ефектно съчетаване с други материали – керамични плочки, каменни облицовки, дърво, стъкло и т.н.

Корковите покрития са дълговечни. Веднъж поставени, те ще придават на атмосферата в помещенията топлина и естествена красота десетилетия наред. Като природен продукт коркът отделя приятни аромати, които действат благоприятно на настроението.

Коркът е възобновим ресурс. Добивът, преработката и употребата му са природосъобразни. Производството на коркови облицовъчни плочи е затворен процес, при който почти не се отделят отпадъци. Използва се цялото количество изходен материал. Изрезките и некачествената продукция се рециклират отново. Образувалият се корков прах служи като източник на енергия, който се изгаря в пещите за изпичането на плочите.

 

източник moi-dom.net

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, коркорни покрития,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot