Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

При избора на съдомиялна

6
гласа
Защо и как да си купим съдомиялна машина Най-тежкият въпрос след домашната вечеря е кой ще измие чиниите. Верният отговор – съдомиялната! Този уред го има само в 5% от домовете, но вече много повече семейства могат да си го позволят и това не е излишен лукс. Спестявате разходи на вода и ток, а печелите време и идеална чистота.
При избора на съдомиялна  -1

Миялната машина все още е екзотичен уред в дома. Доскоро тя беше признак на висок социален статус като мобилния телефон например. Замисляли ли сте се, че добрата миялна по цена е равна на един добър GSM?! Пак само няколкостотин лева! А ползите във финансово, хигиенно и екологично отношение са неоспорими. Отделно домакинята има повече време за почивка, децата, хобито, дори и за любимия. Последният аргумент е много важен, когато финансирането е пречка за покупката на уреда.

Миялната машина е сравнително прост уред. Тя е херметичен шкаф с телени или пластмасови полици и отделения за нареждане на мръсната посуда. Водна помпа върти “горещ душ” под налягане през няколко перки. Алкалният миещ препарат разтваря мръсотията. Водата се подгрява като в пералнята. Следва плакнене. Сушенето става с горещ въздух. Всичко се управлява от електронен или механичен програматор. Накрая вадите сухи и блестящи чинии и чаши!

Каква миялна да си купим – голяма или малка?
Най-добре си купете голямата 85 х 60 х 60 см (с размера на обикновена пералня) за 12 комплекта. Така ще поберете всичките използвани през деня прибори, дори тенджерите и тавите. Ако остане място – има модели с функция ? зареждане. В случай че има проблем с мястото в кунята, продават се и по-тесни – с ширина 45 см за 9 комплекта. Цената остава същата, но я пускате по-често. Ако кухнята ви е съвсем малка или сте един-двама човека – има още по-малки модели за 4 комплекта, които се поставят на кухненския плот, с размери малко по-големи от микровълнова печка 45 х 55 х 50. Все пак в тях не можете да сложите тенджера или тава. Цената е със 100 - 200 лева по-ниска от съответния голям събрат.

Кои екстри са важни?
Модерните съдомиялни са с електронно “мислещо” управление и сензори за регулиране на консумацията на ток, вода и препарати. Предлагат икономични или специални програми. Индикаторите за сол и гланц са вече стандарт. Ако има “аквастоп” няма да се притеснявате от скъсване на маркуча за студена вода.

За монтажа в кухнята трябва да осигурите водопровод и канал (както за пералнята). Ако е близо до пералнята – можете да минете само с двойно кранче и Y-образно разклонение на канала.
За миенето се използват 3 консуматива – изрично предназначени само за миялни машини! Най-много се харчи миещият препарат - на всяко миене. Той се предлага във вид на гранули, хапчета или гел. Ако след много време забележите, че чашите или чиниите са фино надраскани – това е от неразтворили се твърди частици на миещия препарат. Сменете препарата или използвайте гел (засега на пазара се предлага само гел Calgon). Вторият консуматив е специалната регенерираща сол. Тя омекотява водата и едно зареждане стига за месец-два. Дозирането се настройва ръчно или автоматично от миялната – в зависимост от твърдостта на водата. За София водата е сравнително мека. Третият консуматив е гланцът. Той се разтваря при последното изплакване и предотвратява образуването на засъхнали капки по стените на приборите. Зареждането на гланц също се прави рядко.

Може да пускате миялната дори без сол и гланц, но не се препоръчва да го правите продължително.
При зареждането на миялната отстранете остатъците от храна по чиниите. Съдомиялната мие, но не е кош за отпадъци. Чашите, купите и другите обемни съдове се поставят с дъното нагоре – иначе в тях се събира вода. Махнете от бурканите етикетите. За вилиците и лъжиците има специална кошничка.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Бяла техника

Категория Тагове: бяла техника, съдомиялна,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot