Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Щори

7
гласа
По-рано щорите се приемаха само като елемент от интериора на офисите. Днес обаче те могат да се срещнат във всякакъв тип помещения. На пазара съществува голямо разнообразие от конструктивни решения, материали за изпълнение и декорации. Ако се питате какво точно да изберете, за да съчетаете естетика и функционалност, следващият материал може да ви помогне.
Щори -1 Щори -2 Щори -3

Използването на щори е едно съвременно и функционално решение при дизайна на прозорци. Щорите са трайни, надеждни и имат удобна експлоатация. Благодарение на голямото разнообразие от структурни варианти, материали, цветове и оттенъци, те могат да ви помогнат да създадете атмосфера във всевъзможни стилове, подходяща за помещения с различно предназначение. С тях можете да засилите топлината и уюта на дома, да раздвижите и одухотворите обществено или търговско помещение, а също така да постигнете строг и делови вид на офиса.


Научно установено е, че намирайки се в помещение, човек през голяма част от времето гледа към прозореца. Ако през него преминават ярки слънчеви лъчи, това би уморило зрението. Щорите позволяват пълно изолиране на затворените пространства от външна светлина и нежелателни любопитни погледи, като в същото време дават възможност нивото на естествената осветеност да се регулира според предпочитанията. Пренасочвайки светлинния поток в определена посока, те превръщат преките и ослепителни слънчеви лъчи в разсеяна светлина, носеща оживление и комфорт.

Конструкции

Щорите биват вертикални, хоризонтални, рулонни (ролкови) и защитни (външни, изпълняващи ролята на капаци за прозорци). Основен елемент на всички типове щори, с изключение на рулонните, са ламелите – пластини от тъкан, пластмаса, метал или дърво. На вертикалните щори те са разположени вертикално, а на хоризонталните – съответно хоризонтално. Ламелите на защитните щори, които играят ролята на капаци за прозорци, са свързани в цялостно платно, навиващо се около вал. В същото време в спусната част от щората може да се регулира степента на застъпване на ламелите и съответно количеството на преминаващата светлина. Рулонните щори се правят на същия принцип, но от монолитно парче тъкан или от малки дървени ламели, свързани в непрекъснато платно.


Вертикалните щори се състоят от корниз, колелца-плъзгачи, тежести, съединителна верижка, верижка за управление и връв за управление. Корнизът е носещата част, към която се закрепят ламелите. Обикновено се прави от алуминий, но се срещат и пластмасови корнизи. Плъзгачите са движещите се по корниза устройства, към които са прикрепени ламелите. От тяхното качество зависи безотказната работа на механизма за движение на щорите. Дори и най-малкият дефект може да затрудни плавното движение на ламелите и в течение на експлоатацията да изисква все повече усилия, като накрая може да доведе дори до пълно спиране на работата на задвижващия механизъм. Тежестите се слагат в долната част на ламелите, за да не се люлеят от вятъра и да висят отвесно надолу. Съединителната верижка свързва ламелите в долната им част. Като правило, тъканните ламели се свързват с пластмасова верижка. Металните свързващи верижки са по-здрави, но те обикновено се слагат при пластмасови и метални щори. А трябва да се добави и че металът прави конструкцията по-тежка и по-скъпа. Същото се отнася и за верижката за управление, която виси встрани на корниза и обръща ламелите на 180°. Тя също може да е от пластмаса или метална. Друг елемент е връвта за управление, с която щорите се преместват по дължината на корниза. Този многофункционален механизъм за управление позволява ефективно регулиране на светлинния поток и създаване на неповторимия ефект на мека разсеяна светлина в помещението.


Елементите и механизмът на управление на хоризонталните щори са същите, както при вертикалните, с тази разлика, че тук липсват тежести. Освен това, свързващите верижки са разположени вертикално от двете страни на ламелите и са два вида - едната за обръщане на ламелите на 180°, а другата - за вдигане и спускане на щорите.Материали
След като разгледахме основните конструктивни различия при четирите типа щори, ще се спрем на най-често използваните за направата им материали.


Тъканите, подходящи за щори, се различават по състав, плътност, структура, цвят и десен. Най-често тъканните щори се правят от полиестер – устойчива полимерна синтетична материя, която не изгаря от слънцето и се чисти лесно. Обикновено материите още в процеса на производство се импрегнират със специални състави, които ги правят по-здрави и водоустойчиви и им придават антистатични и прахоотблъскващи свойства. Любителите на естествени материали могат да се спрат на ламели от памучна тъкан. Те обаче трябва да знаят, че след няколко почиствания импрегниращото вещество може да падне и щорите да се увредят.


Независимо дали избирате щори от по-евтини нетъкани материи, или от сложно преплетени жакардови тъкани с висока декоративна стойност и съответно с по-висока цена, трябва да обърнете внимание на плътността им. Според едно общо правило, колкото по-плътен е материалът, толкова по-дълго време ламелите се запазват недеформирани. Разбира се, с увеличаване на плътността нараства и цената. От друга страна, нетъканите материи са по-евтини от тъканите, но не са така устойчиви на влага и се замърсяват по-бързо. Не забравяйте и това, че материите с щамповани изображения са по-евтини, но бързо се обезцветяват от слънцето. Ако декорацията е втъкана в материала, както е при жакардовите щори, цветовете се задържат по-дълго време непроменени.


В случай на повишени изисквания по отношение на пожаробезопасност (например в кухни) е най-добре да се използват щори от стъклена тъкан (тъкан от стъклени влакна). Те не горят, а под действие на огъня се стапят, без да отделят вредни вещества. При тях, за разлика от останалите тъкани, не е нужна обработка за импрегниране с антистатични вещества.
Основно предимство на пластмасовите щори е, че не се огъват (измятат) и задържат формата си, което не може да се каже за тъканните. И при пластмасовите щори недостатъците зависят от цената. Най-евтините са лесно чупливи и не издържат големи температурни амплитуди – под действие на ярките слънчеви лъчи те се нагряват и започват да пожълтяват. В същото време щорите от качествена пластмаса, които нямат такива недостатъци, са доста по-скъпи. Голямо предимство на този тип материя за ламели на щори е устойчивостта й на влага и лесното й почистване.


Дървените щори са едно доста скъпо удоволствие, но затова пък и качествата им са много. Те са естествени, екологично чисти и здрави. Придават на интериора особен чар, изисканост и топлина. За направата им се използват трайни и леки типове дървесина (например от липа или корк), обработени по специфична технология. Те също имат специални заздравяващи покрития, които предпазват дървесината от влага и защитават цвета от слънчевите лъчи. Поддържането на дървени щори е сравнително лесно.


Металните щори се правят от алуминий, но се срещат сравнително рядко, предимно в промишлени помещения. По отношение на цената заемат средно положение между пластмасовите и дървените. Алуминиевите ламели са покрити с огнеустойчив защитен емайл, който предпазва метала от неблагоприятните въздействия на слънцето, кислорода и влагата. Като недостатък може да се отбележи, че при вятър ламелите на вертикалните алуминиеви щори се удрят една в друга и издават неприятен шум.

Приложения
При избора на щори е важно както хармоничното им включване в интериора (т.е. чисто естетическата им функция), така и правилният подбор на материя и конструкция в зависимост от предназначението на помещението (с други думи тяхната функционалност). Както вече казахме вариантите за дизайн, структура, материали и цветове са многобройни. Още повече са и възможностите за декоративни ефекти – различно сплитане при тъканите материи, щамповане и втъкаване на изображения. Това голямо разнообразие позволява да се направи подходящ избор при всевъзможни стилове и различни помещения.
По отношение на функционалността на щорите е много важно те да се подберат, като се взема предвид какви дейности ще се извършват в конкретното помещение или неговото предназначение. При работа с компютър например, основните изисквания са разсеяна светлина и отсъствие на отражения на светлината (светли петна) върху монитора. В такива случаи са препоръчителни вертикални или хоризонтални щори, които пренасочват светлинния поток и създават равномерна осветеност в помещението. Слънчевите лъчи се отправят към стената и, отразявайки се от нея, не създават светли петна върху монитора. В същото време, ако става въпрос за работен кабинет в дома, можете да използвате материи с декорации и така да избегнете строгата и скучна атмосфера. В офисите, обаче, са препоръчителни едноцветни материали за щори, подбрани според останалите интериорни елементи и подчертаващи деловото излъчване на помещението.


В компютърни игрални зали се прилага дори пълно изолиране от естествена светлина. За това най-подходящи са рулонните щори от плътни материи. Липсата на отделни ламели при тях позволява със спускането на монолитното платно външната светлина да се спре изцяло.


Голямата остъклена площ на зимните градини, както и мансардните прозорци също изискват поставяне на щори за регулиране на навлизащата светлина. В тези случаи обаче, често конструкцията на зимната градина или на покрива предопределят неправилна форма (триъгълна, трапецовидна, кръгла, полукръгла и т.н.) на остъклените части, а оттам и на щорите за тях. Тогава най-подходящи ще са така наречените плисирани щори, които се изрязват по формата на прозореца, с която е съобразена и системата им за спускане и вдигане. Ако става въпрос за трудно достъпни остъклени части от зимната градина, мансардата или терасата, препоръчително е да се спрете на щори с дистанционно управление. Другият вариант е използването на специална приставка за спускане и вдигане, която е изведена на лесно достъпно място.


В детски стаи и спални е добре щорите да дават възможност за пълно изолиране на светлината в светлата част от денонощието (във времето за почивка), а заедно с това да позволяват и навлизане на възможно най-много слънчеви лъчи (за игри и четене например). Ето защо тук отново се препоръчват рулонни щори, чиято материя можете да подберете според интериора на стаята.
При щорите за кухня и баня е важно да се почистват лесно и да не се увреждат от влага. Именно затова рулонните щори, които се правят от тъкани и дървесина тук не са най-подходящите. По-добре би било да се спрете на вертикални или хоризонтални щори от пластмаса, която няма да се увреди от честото почистване и от изпаренията.


В гостни стаи или приемни зали освен функционалността, много важна е естетическата стойност на щорите. Именно затова предпочитанията в подобни помещения най-често се спират на вертикални или хоризонтални дървени щори, на рулонни щори от сложно преплетени жакардови тъкани или от материали с втъкани декорации.Външни щори

 • Блокират слънчевата радиация, преди да е достигнала стъклото.
 • Намаляват максималната температура в стаята от 5 до 15 градуса, без да се използва климатик.
 • Намаляват капацитета на климатика до 50% и снижават потреблението на енергия до 60%.
 • Създават въздушна възглавница пред прозореца и по този начин намаляват загубите на топлина през зимата.

По вида на материала на ламелите се делят на вида щори: с алуминиеви ламели, напълнени с полиуретан, и с PVC ламели. И двата вида осигуряват максимална защита от слънце, прах и вода, както и много добра топло- и шумоизолация. Имат изключително надеждни механизми на задвижване, както и възможност за различни начини на управление (табакера, манивела, двигател, седмично програмируемо дистанционно управление, сензори за слънце, вятър и дъжд).

Вътрешни щори

Вътрешните щори са много практични и придават елегентност и хармония на всяко помещение. Огромният им асортимент, широките възможности за монтаж и на практика безкрайната гама от цветове и десени ги правят универсално средство за слънцезащита.

 • Предпазват от опасната за човешкия организъм слънчева радиация.
 • Регулират достъпа на светлина и ограничават визуалния контакт.
 • Намаляват разходите за регулиране на климата в помещението.
 • Подходящо дизайнерско решение, акценти в различни интериорни ситуации.

Според вида си се делят на : хоризонтални, вертикални, роло текстилни, плисе щори.

Хоризонтални алуминиеви щори

Произвеждат се от алуминиеви ламели с ширини от 15 мм до 50 мм. Те са много здрави и еластични. Благодарение на съвременните покрития трайността на цветовете е гарантирана. Механизмите за управление гарантират дълготрайно и безпроблемно функциониране дори на щори с голяма площ. Могат да бъдат монтирани както на фиксирани части от дограмата, така и на отварящи се прозорци, мансардни прозорци и прозорци с неправилна форма.

Вертикални щори

Най-разпространени са вертикалните щори с ламели на текстилна основа. Използваните материали са антистатични, негорими и с висока степен на износоустойчивост. Релсите водачи могат да бъдат прави или овално огънати, за да бъдат монтирането пред дъговидни или кръгли прозорци. Механизмите за управление позволяват пакета ламели да се събира индивидуално в левия или десния край, да се разделя на две части (в двата края) или да се събира в средата.

Текстилни роло-щори

За изработката им се използват мотериали с разнообразен състав (памук, полиестер, коприна, фибростъкло, PVC и т.н.). Те могат да осигурят както леко приглушена светлина, така и стопроцентово затъмняване. Съществуват безкраен асортимент от десени, разнообразни механизми за управление и много различни начини на монтаж.

Плисе-щори

Eлегантен и много ефективен продукт. Голямо разнообразие на използваните материали на текстилна основа, варианти за монтаж и функционалност на продукта.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, щори,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot