Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бои и специални ефекти

10
гласа
Начините за създаване на специални ефекти при боите са няколко: специфични особености в състава на покритията, специални технологии за нанасяне, както и използване на голямо разнообразие от оригинални инструменти.
Бои и специални ефекти -1

Ефекти, заложени в състава и структурата на боята

Голяма популярност напоследък добиват многоцветните бои, които се наричат още гранитни или мозаични. Те не съдържат гранитен прах, както би помислил човек от наименованието им. В структурно отношение представляват “боя в боя”, т.е разноцветни капсули на акрилни бои плуват в боя с друг цвят на водна основа. Компонентите на тези бои са така подбрани, че никога не се разтварят едни в други. Така цветовете на отделните фази се запазват и боята като цяло е двуцветна или многоцветна. Нанасянето става предимно със специални пистолети, работещи с високо налягане. Благодарение на това боята и намиращите се в нея разноцветни капсули се разпръскват по стената, създавайки хаотичен рисунък с желания ефект.

Многоцветните бои се различават по големината на включените в тях капсули, както и по съдържанието на капсулата. В зависимост от тези характеристики могат да се създават разнообразни ефекти – от имитация на гранит до велурен ефект. Някои добавки имат златисти, сребристи или седефени субстанции, които, след нанасяне върху стената, се преливат с основния цвят и проблясват в различни места според ъгъла на зрение и източника на светлина. Седефените бои имат полупрозрачна структура. В състава им влиза естествен седеф. Заради специалния ефект, които създават, се наричат още хамелеонни бои.


Друг подобен ефект е този на блестящия през нощта сняг или т.н. светещи в тъмното бои. Те се получават чрез използване на луминесцентни пигменти. При естествена или изкуствена светлина повърхността, покрита с тези бои, изглежда обикновено, а в тъмното блести. Благодарение на луминесцентните състави, с шаблон могат да се направят цветни бордюри, разпръснати звезди или други рисунки. Такива бои имат приложение не само с естетическо, но и с практично значение. Те са много подходящи за полагане в не добре осветени зони на обществени сгради. Но най-честата им употреба е в дискотеки, ресторанти, нощни клубове, казина и т.н. В зависимост от начина и инструментите на нанасяне описаните ефекти могат да имат разнообразни форми. Стените, боядисани с многоцветни бои, изглеждат раздвижено, оживено и празнично. Трябва обаче да се отбележи, че боядисването с луминесцентни бои на цели стени не е много разумно, защото в тъмното ще изглеждат на петна – в близост до източника на светлина – ярки, а в отдалечените места – слабо проблясващи.


Други специфични състави, позволяващи създаване на оригинални ефекти са тези, получени при смесване на водоразтворими безцветни лакове с емулсионни акрилни бои. Към сместа се добавя и вода, като съотношението на компонентите зависи от техниката и инструментите, които ще се използват, както и от желания краен резултат. Така получената смес позволява повърхността да се глазира и да изсъхне по-бавно, така че да може да се обработи с декоративен валяк, четка, гъба или друг специален инструмент.


Много практични и в същото време оригинални са акрилните бои, в състава на които са включени PVC-парченца, обагрени в различни цветове. Такава структура на покритието дава не само специален релефен ефект от цветните добавки, но и гарантира по-голяма устойчивост на механично триене. Описаните бои са предпочитани за стени на коридори, стълбища, фоайета и други помещения предимно в търговски, обществени и офис-сгради, където опасността от износване е по-голяма и в същото време е за предпочитане да се внесе някакъв специален ефект.


Не трябва да пропускаме да споменем и за възможностите на боите с пигменти, разработени на основата на слюди. Те съществуват в червен, зелен, златист, син и тюркоазен цвят и придават на покритието ефекта на проблясване, в зависимост от ъгъла на отразяване на светлината. В същото време основният цвят изглежда по-чист, наситен и дълбок.
Други пигменти, създаващи интересни оптични ефекти от мек сатенен до силен метален блясък, са кристалите от бисмутов оксихлорид, съвместими с алкидни, акрилни и нитроцелулозни бои. Те имат сребърно-бял цвят и са полупрозрачни.

Ефекти при използване на различни инструменти или специални техники на нанасяне
При боите съществува голямо разнообразие от специални ефекти в зависимост от използваните инструменти и техниките на нанасяне. Тези ефекти носят различни наименования в зависимост от формите, които наподобяват. Трудно е в една статия да изчерпим цялото многообразие от възможни варианти, но ще се спрем на някои от най-разпространените.


За създаване на ефекта на “изкуствената кожа”, на повърхността се нанася основна боя. След пълното и изсъхване се полага втори слой боя с друг цвят. Върху все още влажната повърхност се слага полиетиленово покритие, без да се изглаждат появилите се гънки. След известно време полиетилена се сваля и върху стената остава отпечатан произволен рисунък от линии, наподобяващ изкуствена кожа. Подобен ефект може да се получи и като по влажна боядисана стена се прокара обвит в целофан валяк или чрез притискане на парче смачкан велур – техниката на тампониране.


Интересен е ефектът на т.н. изкуствено състаряване или “благородна патина”. Той се получава с бои, в състава на които влиза вар. Покритието на места изглежда претрито, а на други - концентрирано с постоянни преходи на цвета. Боята се нанася с четка с дълъг косъм с кръгови движения. На места четката се притиска по-силно към повърхността, за да се получи претриване на боята. Крайният старинен ефект обаче се постига след това с допълнителна обработка на стената с гъба, парцал или четка. Когато боята напълно изсъхне, стената се покрива с восък. Ефектът на изкуственото състаряване често се използва и при гипсови и полиуретанови повърхности. Друг начин на получаване на подобен резултат е боядисването на релефна основа. В такъв случай боята се стича във вдлъбнатите места и там изглежда по-тъмна в сравнение с изпъкналите. За усилване на ефекта изпъкналите части допълнително се претриват с гъба или парцал, при което се сваля част от боята.


Оригинален е и акварелният ефект. За него са необходими бои в два цвята. Първо се полага основния цвят и, след като е напълно изсъхнал, се нанася втория слой от другия цвят с леко претриващи на места движения, така че в някои части да се показва базовият цвят. Инструментът за нанасяне в случая може да е четка, гъба или специален валяк, чиято повърхност е покрита с намачкан велур, полиетилен или плат. Разбира се, с всеки от тези инструменти се получава индивидуален рисунък, така че, преди да се спрете на някой от тях, е най-добре да ги изпробвате всички. За да получите изразителна форма на този ефект е добре да изберете бои с чисти и ярки цветове.


Ако по все още влажна боядисана стена се прокара специален гумен валяк с релефна повърхност, може да се получи покритие, имитиращо структурата на дървесината.


Често предпочитано е и създаването на илюзия за мраморна повърхност. За получаването и върху напълно изсъхнала боядисана стена се накапват “мастилени петна“ от боя с по-наситен цвят, след което се съединяват с перо или специални художествени четки. По съшия начин се правят и по-светли линии. Резултатът е възпроизвеждане на представа за мраморно покритие с характерните по-тъмни и по-бледи жилки, изпъкващи на основа. Тази техника е една от трудните, тъй като трябва да се внимава да не стават груби очертания и максимално да се имитира естествения материал.


Интересен специален ефект е боядисването по шаблони. С тази техника могат да се създадат многоцветни шарки и рисунки и да се получи дори триизмерен ефект. Тук се отнасят декоративните бордюри, при които боядисването по шаблон се повтаря отново и отново, чрез преместване на шаблонния лист. Моделите се правят от восъчна хартия. Боядисването става със специални шаблонни четки или гъби, които минимизират опасността от разтичане на боята под шаблона.


Лесен за получаване и с оригинален вид е ефектът на съчетаване на два цвята с “парцален валяк”. Крайният резултат наподобява венецианска мазилка или заскрежено стъкло. Добре е основната боя да е полуматово-гланцова. След като тя изсъхне, с широка четка се слага горния цвят и, преди да е изсъхнал вторият слой, повърхността се притиска с валяк, обвит в силно нагъната материя до отнемане на част от незасъхналата боя. Това е ефектът “мачкана кожа”, а ефектът “панделка”, се прави по подобен начин, но по валяка са закрепени парчета велур. Валякът трябва да се движи в различни посоки, без резки прекъсвания, за да не се образуват груби черти. Добре е да имате предвид, че не всички цветове се съчетават добре, както и не всички оттенъци се виждат ясно. Затова е хубаво, преди да пристъпите към работа, да направите няколко опита върху картон и едва след това да решите, кой от вариантите ви допада най-много.


Естествената коралова гъба също предлага варианти за постигане на интересни ефекти в боядисването. С нея върху основния цвят могат да се нанесат един или няколко слоя боя от друг цвят в хаотични петна, с което се създава приятна за възприемане дълбочина и сложност на покритието. Преди започване на работа с гъбата, тя трябва да се накисне добре във вода, после се отцежда и едва тогава се потапя в боята. Контрастите между петната можете да контролирате чрез промяна в натиска на гъбата според желания от вас ефект.


При съчетаването на два или повече цвята, както и при създаването на контрасти с един цвят, може да се използва и полиестерна ръкавица, с която боята се изтрива на места или се постига ефекта на размазване и преливане от един нюанс в друг.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: дизайн, декорация, боя,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot