Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Стенни облицовки

6
гласа
Методът “сухо строителство” може рационално да се използва за облицоване на съществуващи стени със строилтени плочи. С помощта на подходящти изолационни материали се постига ефикасно подобряване на звуко- и топло изолацията.
Стенни облицовки  -1

Тук трябва да се разграничат следните способи за работа:

  • Суха мазилка, при която плочите се залепват върху масивна основа с помощта на бързо свързващ материал.
  • Плочите се монтират върху носеща конструкция, най-често при недостатъчна носимоспособност на основата.

При сухата мазилка основата трябва да бъде здрава, несвиваема, да не бъде замръзнала, както и да е защитена срещу висока влажност и пряко въздействие на дъждовна вода.

Суха стенна мазилка

При сухата стенна мазилка строителните плочи се залепват чрез свързващ гипс върху масивни стени(тухлена зидария, бетон).Сухата мазилка не е подходяща за подсушаване на влажни стени, както и за подобряване на звуко- и топлоизолацията. За осигуряване на бърз работен процес плочите се разкрояват съответно за една цяла стена. Преди тяхното е препотъчително под мазилката да се прокарат необходимите инсталации. Свързващият материал се нанася върху обратната страна на разкроените плочи. Плочата с нанесен върху нея свързващ материал се монтира върху стената и се начуква с гумен чук, при което плочите се нивелират отвесно в права линия една до друга.

Стенна облицовка върху дървени летви

Навсякъде, където поради неравна зидария, повредена мазилка или скелетна конструкция не е възможно качествено залепване на плочите, те могат да се закрепват върху монтирана с дюбели вървена обшивка от летви. Неравностите се изглаждат чрез подлагане на междинни парчета. Ако заедно със стените трябва да се подобрят звуко- и топлоизолацията, между дървените летви върху мазилаката се поставя изолационен материал от минерална вата.

Свободностояща стенна облицовка

Свободностоящи стенни облицовки се използват, когато трябва да се изглади неравна зидария или да се прокарат инсталации, скрити в стенните кухини. Като носеща конструкция могат да се използват метални профили или дървени бичмета.

Стенна облицовка с регулиращи скоби

Тази конструкция се използва за изглаждане на неравни стени, както и за подобряване на звукоизолацията.Очертават се по вертикалата точки, в които се закрепват скобите и се поставят дюбелите. Изолационият материал се поставя плътно върху стената през раменете на скобите и се пробива с натиск.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, стенни облицовки,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot