Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Цветята - избора на място

5
гласа
За разлика от хората и животните, растението не може да напусне определеното му от човека място. То може да из-рази недоволството си само чрез пожълтяване и увяхване на листата, чрез твърде буен растеж или тъжно увиснали листа. Въпросът за избора на най-доброто възможно в жилището място няма ясен и еднозначен отговор.
Цветята - избора на място-1 Цветята - избора на място-2 Цветята - избора на място-3

Младите растения са много по-приспособими от старите екземпляри. Затова и те свик-ват по-бързо с избраното им място, дори то да не е оптималното. При това трябва да се съобразяваме с три главки фактора: светлина, въздух, топлина.

Светлина
По правило цветните растения се нуждаят от повече светлина в сравнение с листните, а пъстролистните обичат повече светлина от зелените. Растения с бял или жълтеникав рисунък на листата имат по-малка асимилационна повърхност, тьй като светлите места не съдържат хлорофил.
Следователно светлината е жизнено необходима на растенията. Стъклата на прозорците отделят растението от естествената светлина. Това означава, че зад стьклото количеството светлина е значително по-малко, отколкото навън.
Светлината в жилищното помещение се определя не само от остъкляването, но и от сезона и часа, както и от времето навън. Фактори за намаляване на светлината са и над-весените стрехи, сянката, която хвърлят съседните кыци, дърветата, балконите, оцветените прозорци.

Осветеността на мястото, където е поставено растението, може да се определи с луксомер.
Измервайте осветеността в найсветлото време, но само при непряко слънчево греене. Времето на измерване зависи от разположението на прозо-реца.
Осветеността на източния прозорец се измерва сутрин, на южния - сутрин или на обед, на северния - на обед и следобед.
Растения, виреещи добре при осветеност 200-400 лукса: филодендрон, хамедорея, спатифилус, монстера, аглаонема.

Растения, които се справят добре с 400-500 лукса: аралия, аукуба, сансевиерия, дифенбахия, драцена, фатсхедера, папрати, гардения, хло-рофитум, каучуково дърво, тетрастигма, шефлера, коледна звезда, стайна аралия, ехмея, бръшлян, нефролепсис.
Растения, виреещи добре при осветеност 600-800 лукса: фикус бенжамина, фалшива аралия, кордилине, цисус, стефанотис, маранта, есхинантус, панданус, сенполия, хоя белла, юка.
Растения, които предпочитат осветеност 1000 лукса: ананас, хибискус, кактусови, кротон, банан, сукулентни, коледна звезда, декоративен пипер.


Стайнитe растения се нуждаят от кислород и влажен въздух.
Повечето растения предпочитат свеж и влажен въздух. Действителната влажност на въздуха през зимните месеци е около 30%, към нея се прибавят и лоша осветеност, и твърде високи стайни температури. Тези условия са непоносими за растенията.

При подобии неблагоприятни условия нападенията на вредители са често явление. Паяковидни акари, въшки и бели мушици се чувстват особено привлечени от сухия, топъл въздух. Твърде влажният климат обаче е добра хранителна среда за образуване на гъбич-ки и плесени.
Листата на повечето растения показват от каква влажност се нуждаят. По правило тропическите растения имат големи, меки листа. Те се нуждаят от 60% влажност на въздуха. За успешното отглеждане на орхидеите също е необходим влажен въздух. Това важи и за папратите, палмите и всички ананасови растения.

За да осигурите достатьчна влажност на стайните си растения, на назара се предлагат решетести купички за вода. За някои растения е достатьчно да ги поставите в мокри помещения или да ги изложите на водните пари в банята. Препоръчва се също поставянето на съдове, пълни с вода, полагането на растенията върху легло от влажен торф или в чи-нийки с вода и чакъл. Полезно е също пръскането на растенията с мека вода със стайна температура.


Топлина
Повечето от стайните растения обичат температура между 18 и 22°С. Ясно е, че тропи ческите растения като каучуковите дървета, мединилите, банановите и орхидеите не понасят температура под 20°С. Освен това има много растения, които се нуждаят от температуря под 16°С, за да образуват Цветове.

източник imotibg.com

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: цветя, растения, градина, интериор, екстериор, дизайн,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot