Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Дограма

5
гласа
РVС,алуминий или дърво?Остарялите дървени прозорци вкъщи вече не задоволяват Вашите повишени изисквания за добра топло и шумоизолация.Налага се да ги подмените с нови, по-модерни и по-добри. Всеки избор има своите предимства и недостатъци.
Дограма -1 Дограма -2

Дървената дограма с метална арматура и стъклопакет е най-скъпата, но и най-доброто решение,ако можем да си го позволим.Затова в тази статия ще обърнем внимание само върху PVC дограмата.
Масовият потребител,живееш в апартаменти предимно поръчва PVC(пластмасовата)дограма.Тя е с добри топлоизолационни качества,приемлива дълготрайност, ниска цена. Алуминиевата дограма е механично по-здрава и преди всичко се използва в партерните пометения,магазини,офиси,бизнес сгради.Поливинилхлоридът (PVC) е полимер и като всяка пластмаса остарява с времето. Сериозните производители на профили влагат скъпи модификатори (добавки),които удължават живота на пластмасата.Затова произходът на профилите (марката) е важнастъпка при избора.Противно на масовото мнение,насаждано от рекламите,по-важна е дебелината на профила от броя камери.Камерите са броят въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила.Най-тънките профили са с дебелина 60 мм, но масово се избира 70 мм, а в най-добрия случай и 80 мм. Практически 3-камерен 70 мм профилн се отличава по топлопроводимост от 5-камерните. Повече от 5 камери са маркетингови трикове. В някои случаи,за да се запази цената,това е за сметка на изтъняване ребрата на камерите. Може и да сте си избрали най-добрите профили, но те са от пластмаса,лесно се деформират и затова е задължителна металната арматура по цялата дължина и във всички части на касата и крилата.Някои от фирмите пестят от метала,като в по-ненатоварената част не слагат арматура или спестяват закрепващи винтове.Минималната дебелина на метала е 1,2 мм, а по-добре 2 мм.Закрепващите винтове се слагат през минимум 80 см и дори 40 см за цветните профили.

Стъклопакетите


Всъщност 80-90 % от плота на дограмата е заета от остъкляването. Там са основните топлинни загуби и изборът на стъклопакет е по-важен от PVC профила.Стъклопакетът се състрои 2 или 3 слоя стъкла масово се поставят двуслойни стъклопакети.По обем поръчки обикновеното бяло стъкло вече остъпва на т.нар. нискоемисионно К-стъкло,което е малко по-скъпо.К-стъклото е много ефективно през зимата, защото специален слой пропуска навътре и отразява обратно в стаята топлинните лъчи. Допълнителен ефект е намаляването или изчезването на конденза. За съжаление през лятото еднопосочното пропускане на топлината се обръща против нас в южните стаи.Трислойните стъклопакети са по-тежки и оскъпяват дограмата, но дават много по-добра топло- и шумоизолация.Ако живеете до оживено кръстовище инвестицията си заслужава.Друг вариант за добра шумоизолация е двуслоен стъклопакет,но с различна дебелина на стъклата.Тогава резонансните характеристики са различни и филтрират помежду си преминаващите звукови вълни. Според специалистите оптималната дебелината на стъклопакета е 24 - 28 мм, а за трислойния 36 - 38 мм.При по-тесни ще има тънка въздушна възглавница помежду им, а при по-дебели многото въздух ще позволява вътрешна конвекция (вертикално движение на въздуха).Върху самата технология на правенето на стъклопакета нямате контрол, както н поставянето на дистанционера (затварящата лайсна между стъклените ръбове),използват се херметизатори,газ,изсушители и др. консумативи.В случая може да разчитате само на отзивите от други клиенти.

Обковът


Обковът това е наборът от детайли и механизми, осигуряващи закрепването и начина на отваряне на подвижните части от дограмата. Надеждността на прозоречните конструкции зависи пряко от всяко винт-че и закрепване. Ето защо изискванията за механичната износоустойчивост са много високи. Не бива обаче да се забравя за ергономията.
Като индикатор за качество донякъде може да служи гаранцията, давана от производителите за изделията. Пет или дори до десет години - в много случаи това не е рекламен трик, а нормален експлоатационен срок за този вид изделие. Може вместо гаранция в години да получите гаранция 10 000 цикъла. Те определят колко пъти ще успеете да отворите/затворите прозореца (от гледна точка на производителя). Числа, подобни на споменатите, указват сами по себе си и качеството на обкова. Въпреки, че доста рядко се среща и не е проверено на практика,вече се появяват фирми, указващи 60 000 цикъла безпроблемна работа. На какво трябва да обърнете внимание преди и по време на покупката:
- В надеждния обков в ролята на силови елементи не се използват пластмасови детайли. Това съвсем не е същото, както да се ползва PVC, като профил за дограмата. Пластмасовите опори или оси се оказват"слабото звено" във веригата.
- Добре проектираният обков не трябва да изисква усилие при използване. С други думи - при отваряне и затваряне на прозореца крилото трябва да се движи "като по масло". Още повече, ако при отваряне/затваряне ви се налага да прилагате усилие. По този начин вие самите допринасяте за по-бързото износване и разрушаване на механизма.
- Емайлираните дръжки - потенциален източник на проблеми. Емайлът може да се обели и да падне. Затова, ако изберете дръжки с пластмасово покритие, ще си опростите живота.
Специалнстите препоръчат да се слага обков с възможност за З-измерен (във всички посоки) реглаж.Това става полезно след време при нужда от повторен реглаж,причинен от слягането на сградата и други фактори.Друга препоръка е на всяко крило срещу минимално оскъпяваве да се слага удобния двуосен механизъм.Механично най-натоваренто място е между двете панти, и освен удобство двуосният механизъм осигурява допълнителна трета точка на фиксиране между пантите.

Уплътненията


Както при обкова, така и при уплътненията с реномираните марки няма проблеми. Уплътненията са два типа - фабрично екструдирани заедно с профила (теоретично по-добрия вариант) и набити,тоест допълнително сложени при разкрояването.Тук е мястото да обърнем вниманние,че като поставим новата дограма естественото проветрение на дома рязко спада - т.е. уплътненията започват да си вършат работата.В жилището постоянно се отделя влага от хората,растенията,мокрите и кухненските помещения,която досега без проблем е излитала през старата дограма.В резултат по най-студените места от стените се образува конденз и последваща неприятна плесен.Не се скъпете(доплащането е малко)и поискайте на дограмата да се вградят системи за минивентилация.В повечето случаи това са специални уплътнения,които работят като клапи.Това Ви решава изпяло проблема. Трябва да си изработим навика периодично да правим ударно проветрение на стаите.Широко отваряне на прозореца за 2-3 минути.Освен че е здравословно, така се сменя само въздухът.Стените не изстиват и стаята веднага обратно се затопля сама.За борба с кояденза сьщо е важно правнлвото отопление н най-вече добре оразмерената топлоизолация на наи-студените стени от жилището.

Аксесоарите


Това са подпрозоречните первази,козирките,водоотвеждането.Всички големи фирми предлагат допълнително доставяне на външни или вътрешни щори,комарници,тенти и други допълнения завършващи функционалността на Вашите очи към света - прозорците.
При избор на оферта се осведомете в цената включен ли е демонтажа на старата дограма,изкачването до съответния етаж на новата и разни подобни трикове, които правят недобросъвестни фирми при оферирането.Четете внимателно договора, който подписвате. Нормална практика при всички фирми е готовата дограма да се предава на пяна т.е. без замазване на стените около дограмата

 

Как да почистим PVC или алуминиевата дограма?

Внимавайте с препаратите, защото те могат да увредят защитния слой на профилите. Добре е да обръщате внимание и на гумените уплътнения, както и на механизмите.
След като старата дървена дограма вече е сменена с нова, на дневен ред излиза въпросът как тя да се поддържа и с какви препарати да се третира.
Много важно е да се знае, че алуминиевата и PVC дограма имат специално покритие, което ги предпазва от надраскване, и което трябва да остане невредимо. Затова е наложително да се внимава с препаратите, които се използват, за да не го повредят. Според специалистите е необходимо да се следват следните правила при почистване на профилите:
- предпазното защитно фолио, трябва да се свали веднага след завършване на довършителните монтажни работи. В противен случай, особено ако е от външната страна, то прегаря от слънцето и премахването му става изключително трудно;
- поне два пъти в годината движещите се детайли на прозореца - т.нар. обков, трябва да се третира със специална смазка. Така се намалява сухото триене и се удължава живота на детайлите;
- добре е също два пъти в годината гумените уплътнения от външната страна, които са изложени на слънчевите лъчи, да се проверяват в какво състояние са и да се третират със специално омазняващо средство;
- PVC профилите не трябва да се почистват с абразивни препарати, както и с шлифоващи средства, защото рискът да се наруши горния слой на профила е много голям;
- не използвайте за почистване бензин, ацетон и други разяждащи боята химикали.
Ако профилът се надраска, в търговската мрежа се предлага ремонтен кит за PVC. С него може да запълните драскотини, както и сгрешени дупки при монтаж.

източник moi-dom.net

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, дограма,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot