Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Видове стилове в съвременния интериор

5
гласа
Може да се определи стила на епоха, стила на направление в изкуството, стила на човек и неговия дом. И ако стила на епохата или архитектурното направление се определя от исторически, икономически и социални условия, то образа на човек и неговия дом зависят от неговия вкус.
Видове стилове в съвременния интериор -1

Вкусът на човек може да се мени с възрастта, с начинa на живот, благосъстоянието. Стила на дома зависи от характера и темперамента на обитателя му. Но за всеки човек, неговия дом е преди всичко място, което е комфортно, където може да си почине или да се съсредоточи в някаква работа. Домът е място, на което всеки иска да отиде, където човек се чувства защитен и където го чакат топлина и уют.

Съвсем до скоро домовете бяха обзавеждани и устройвани не така, както сме искали, а така, както е могло да се направи. Сега ситуцията е съвсем различна. Широкия асортимент от материали и инструменти, разнообразие на мебели и предмети от интериора, предоставят практически неограничени възможности.

Как да устроим своя дом и как да го обзаведем. Възникват много предизвикателни въпроси преди да се вземе важно решение.

Точно тук настъпва момента, когато е важно да не се сгреши, а за това най-добре да се обърнете към професионалисти, иначе може та се получи така, че планировката на дома, която сте направили по ваше усмотрение не е достатъчно удобна, а детайлите от интериора - мебели, аксесоари и т.н. не се допълват, а си противоречат. В повечето случаи това са неща, които са ви харесали поотделно, но не се съвместяват пълноценно с други такива неща. Именно това са подводните камъни, които за един професионалист са видими още в етапа на планиране на дома.

Главната задача, която изпълнява професионалния дизайнер е разработка на интериора на помещението, съответстваща на индивидуалността на човека, който предстои да живее там, неговия темперамент и характер, навици и начин на живот. Тук дизайнера търси и съчетава основната линия на обзавеждането с детайлите от интериора.

Класицизъм, модърн, минимализъм, хай-тек, кич, етно - това далеч не са всички стилове, съществуващи в интериорния дизайн и архитектурата. Много от тях се подразделят на все повече подстилове, всеки от които носи свои белези и характерни особености. Естествено, възможни са и съчетания между стиловете, но е важно те да се правят наистина от професионалисти.

Нека направим сравнителна характеристика на няколко стила, в съответствие с психотиповете на хората, отдаващи им предпочитание.

 

Класицизъм - подходящ за консервативни хора. В него присъстват елементи от античната архитектура и елементи, които привнасят тежест и солидност. В съвременния интериор, класическият стил се съчетава много добре с други стилове и се образуват прекрасни нови варианти.


Модърн - разкрива ярката индивидуалност на собственика. Линиите в стила са изискани, плавни и меки и напомнят растителен орнамент.

 

Арт деко - демонстрация на добър вкус. Този стил се е зародил във Франция, откъдето идва и неговата лекота и изящество. В интериорите в Арт деко стил се използва кленово дърво, ясен и розово дърво.

 

Минимализъм - стил за радикали. Неговия девиз е: Отказ от нужното в полза на най-необходимото. Той всеки път става модерен на границите на епохите, когато се отхвърля старото в очакване на радикални промени. Минимализма се характеризира с отсъствие на декор и присъствие на аксесоари, много близки до същността на собственика на дома.

 

Хай-тек (High Tech) - стил на високите технологии и излъчващия естетика материал. Това е стил за хора с млада душа. За него е характерно използването на съвременни материали, а максимално функционалната мебел има екстравагантна форма.


Кич (Китч) - нихилизъм в архитектурата. Съчетание на несъчетаемото, стил, отричащ всички предишни достижения и подлагащ на съмнение бъдещето. Той се заражда от неимоверното богатство, пренаситеността и любовта към епатажа. Среща се и при другата крайност - бедността и опиянението. alta-d.ru

източник stroitelstvoto.blogspot.com

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: дизайн, декорация, стилове в интериора,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot