Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Подрязване на храсти на ягодов растения

9
гласа
Подрязване на храсти на ягодов растения. Съвети и идеи
Подрязване на храсти на ягодов растения -1 Подрязване на храсти на ягодов растения -2 Подрязване на храсти на ягодов растения -3 Подрязване на храсти на ягодов растения -4 Подрязване на храсти на ягодов растения -5 Подрязване на храсти на ягодов растения -6 Подрязване на храсти на ягодов растения -7

 

Подрязване на растението

При среза след засаждането (с изключение на черно френско грозде) се отстраняват гъсто стоящите филизи. Трябва да останат около шест силни едногодишни филизи. Слабите филизи се подрязват наполовина, силните на 1/3 от дължината им. (А)

 

 

 

Подрязване за плодородие
По-стари клони, които носят малко плод, се отстраняват, а младите филизи се скъсяват. Млади филизи, които идват от коренния ствол също се подрязват. Храстът би трябвало да има след подрязването 7 - 10 филиза, които не са по-стари от 3 години. (В)

 

Подрязване за почистване
При подрязване за почистване се отстраняват цели филизи или се прави отклоняване към млад, силен страничен филиз. Старият филиз (разпознава се по тъмната кора) се отрязва малко над насочен навън страничен филиз.(С)

Живите плетове се подрязват трапецовидно, а не прави като свещ, защото засадените като живи плетове храсти растат долу широки, а горе тесни. Трапецовидното подрязване осигурява по-добро проникване на светлината към долните клони и по този начин им пречи да се оголят.

 

 

Форми на живия плет

Плетовете трябва да са горе по-тесни, така са изложени по-слабо на силния вятър и на снега. В области със силен снеговалеж плетовете трябва да се заострят нагоре, за да не може да се задържа сняг.


Вечнозелените плетове се подрязват един път годишно и то в края на август. При плетове от смесени храсти е нужно подрязване, което възпрепятсттва по-бързо растящите растения да пречат на другите.


Ако бързо растящи растения и такива с изправена стойка (напр. Птичи дрян, глог и др. ) са оголели и погрознели, трябва да се направи подрязване за подмладяване. При това през късната пролет те се скъсяват на 15 - 30 см, ана края на лятото страничните клони се подрязват още веднъж. През втората зима или през пролетта след това се кастри пак много старателно, при това се отстраняват поне половината от миналогодишното растение.


Някои избуяващи, широколистни видове, като габър, орлов нокът и тиса няма нужда да се кастрят изцяло, те могат да се подмладят по следния начин:


От едната страна на широколистния плет се подрязват филизите до ствола, другата страна се кастри както обикновено. На следващата година, когато е израстнал силно, се подрязва другата страна до ствола.
Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, екстериор, градина, храсти,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot