Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Подрязване на храсти

5
гласа
Храстите, за разлика от дърветата, са растения, които още от основата покарват много филизи. Много храсти трябва да се подрязват и отглеждат, за да се разкрие напълно разкошът им.
Подрязване на храсти-1 Подрязване на храсти-2

Рододендронът и градинската азалия са едни от малкото храсти, които не се подрязват. Храсти, които цъфтят през лятото, се подрязват през март доста дълбоко. Храсти, които цъфтят през пролетта, се подрязват най-добре веднага след цъфтежа. При бързо растящи храсти чрез коренен срез се спира надземния растеж и се стимулира цъфтежа. Стари храсти могат понякога да бъдат подмладени чрез силно подрязване.

Отглеждане на млади храсти на стена

През първата година храстът получава чрез подрязване хармонична основа, главните клони се закрепват. В следващите години се закрепва нов растеж през пролетта; в средата на лятото се подрязват растящи навътре или навън издънки, изсъхналите или тънки филизи се отстраняват напълно. Растящи навън филизи се подрязват в средата на лятото до 7 - 10 см.
С градинска ножица се отстраняват слаби, тънки филизи, както и изсъхнало или повредено дърво.
Контролирайте и подновявайте дефектните укрепвания, като поставите лентата във форма на осмица и закрепите филиза към телта.

Подрязване на храст на стена

При зрели растения (Пираканта) чрез среза се запазва хармонията на структурата на клоните, при храсти на ягодовидни растения се показват плодовете. През късното лято се отстраняват растящите навън издънки, а прецъфтелите издънки се подрязват, за да се стимулира гъстия растеж.
Подрежете младата издънка на 2-3 листа от ствола, за да имат плодовете повече слънце за зреене. През късното лято се проверяват укрепванията и евентуално се подменят; През пролетта се укрепват нови издънки. С ножица за дърво се подрязва увреденото или изсъхнало дърво до здравата част.

източник baumax.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, градина, подрязване на храсти,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot