Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Правилно подрязване

6
гласа
Ако Вашата градина е готова и оформена, е необходима правилна грижа, за да могат да се развиват и растат всички растения. За дърветата, храстите и живите плетове освен снабдяването с оптимални хранителни вещества в премерени количества и правилното напояване, "подрязването" е най-важният фактор, за да се поддържат растенията здрави и силни и да се подобри оптичното им въздействие.
Правилно подрязване-1

Защо въобще се подрязва?

Природата е придала необходимата форма и растеж на растението. Овощно дърво, което не се подрязва, може още през втората година след засаждането да даде плодове. Но проблемът е, че бързо се изхабява.
Клоните му провисват и не могат да се справят с тежестта на плодовете. Освен това, колкото по-старо стане дървото, толкова по-лоша е реколтата. Където има много плодове на един клон, те остават дребни и некачествени. Наред с плодните дървета и храсти има и декоративни дървета, които също трябва да се подрязват. С течение на времето част от клоните се състаряват, но от главния се образуват нови издънки. Само ако вкараме ножицата в употреба сега, за да насочи всичката енергия на растението към младите филизи, растението ще съхрани активността си на цъфтеж.Логически се прави разлика между подрязване за подмладяване, за да се насърчава растежа на младите филизи, подрязване за почистване, за да се отстрани изсъхналия, твърде гъст клонак и подрязване за оформяне, за да се придаде определена форма на растението.


Важно е да се знае правилното време за рязане на съответното растение и да се употреби подходящият инструмент, за да може да се започне работа възможно най-точно и внимателно. Правилният начин на рязане е винаги над насочена навън пъпка и минава косо на страни от пъпката. Никога не режете хоризонтално, прекалено близко или прекалено далече от пъпката, нито косо към нея, за да не протече дъждовна вода към нея

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, екстериор, градина, подрязване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot