Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

В градината и на балкона

5
гласа
Съвети за градината и балкона
В градината и на балкона-1 В градината и на балкона-2 В градината и на балкона-3 В градината и на балкона-4 В градината и на балкона-5 В градината и на балкона-6 В градината и на балкона-7 В градината и на балкона-8 В градината и на балкона-9 В градината и на балкона-10 В градината и на балкона-11

В градината:

1. Важен за почти всички растения е достатъчно големият периметър на поливане. Така областта на корените ще е добре напоена.

2. Трябва да се полива в дълбочина, иначе водата се изпарява твърде бързо и много малко количество достига до корените. 

3. При чувствителни и деликатни растения оставете водата да се оттече в пръстта през глинена саксия. 

4. С пръскачка поливайте само тревни площи. При повечето растения постоянната влага може да причини плесенни заболявания.

 

 

На балкона и терасата:

5. Цветята в малки саксии трябва да се потапят във вода от време на време.Дръжте растението толкова дълго във водата, докато спрат да излизат въздушни мехурчета.

6. Саксийните растения трябва да се поливат, докато водата започне да се излива от саксията. Растения, които се нуждаят от малко вода трябва да се поливат по-рядко, но също така обилно.

 

 

Напояване на градината:

1. Тревните площи трябва да се напояват равномерно. За тази цел са подходящи пръскалките, които са пригодени за различни площи според формата и големината им.

2. Зеленчуците и цветята се нуждаят от равномерна влага на почвата, без да се мокрят листата им. Оптимално за случая е капковото напояване.

3. Който няма много време за работа в градината, но въпреки това иска да отглежда растения, изискващи повече грижи, може да постави маркуч със слабо оттичане между растенията.

4. Компютър за напояване.

5. За регулирането на водния приток при големи съоръжения помага сензорът за влага. В компютъра за напояване могат да се програмират началното време, продължителността и дните. Сензорът за влага е свързан с електромагнитен вентил и спира притока на вода, когато е достигната необходимата влажност на почвата.

 

 

 

Напоителни съоръжения

Не само за да можете да осигурите редовното снабдяване с вода на вашите растения, а и за да постигнете оптимално напояване, например като от ситен дъжд за зеленчуците и цветните лехи, целенасочено капково напояване в цветните корита или равномерно поливане с пръскачка за тревните площи и растенията, разположени по края на градината, компютърно управляваните системи се налагат като особено ефективни, както в градината, така и за терасите и балконите.

Системите в градината могат да бъдат инсталирани под земята и трябва да бъдат предвидени още при проектирането на градината. В идеалния случай може още тогава да бъде планирано оптималното напояване за всяко растение. Но и допълнително вграждане на системите е възможно. Важно е, напоителните системи да бъдат полагани в права линия. За тази цел най-добре е, да забиете колчета в земята и да опънете по тях градинско въже.

За да може една напоителна система да функционира безотказно, трябва да процедирате по следния начин: Първо съставете план на Вашата градина като спазвате мащаб (1:100). Отбележете мястото на водоснабдяване. Изчислете налягането на водата, като преброите секундите, които са необходими за да се напълни една 10 литрова кофа при максимално отворен кран. Нанесете зелените площи, дърветата, храстите и зеленчуковите лехи, които искате да напоявате. С този план се обърнете към нашия специализиран персонал, който подробно ще Ви разясни всички възможности и варианти и ще изчисли точните разходи.

Щети от суша

Ако се погрижите навреме за повредените от слънцето и сушата растенията, вероятността да се възстановят е голяма. Силно изсъхналите субстрати трябва да бъдат поливани често, тъй като трудно поемат вода.

Използвайте хладка вода и евентуално бихте могли да построите слънцезащитен заслон. Наблюдавайте дали растението започва да се изправя. Мулчирайте почвата или я покрийте с торфно фолио, за да я запазите хладна и влажна. Когато едно растение е пострадало от суша не използвайте нито торове, нито инсектициди, за да може да се нормализира обмяната на веществата. В момента, в който забележите, че започва отново да расте или да се развива, можете да наторявате по обичайния начин.


Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: цветя, растения, градина, поддръжка,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot