Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Оформяне на алпинеум

9
гласа
В градината може да поставите акценти, за да изтъкнете и разкрасите определени места. Най-подходящи за по-дълъг период от време са храстите и дърветата.
Оформяне на алпинеум-1 Оформяне на алпинеум-2 Оформяне на алпинеум-3

В случай, че се налагат единични насаждения се спрете на дървета и храсти, които се отличават с особен растеж или цъфтеж, които са вечнозелени или през есента се оцветяват в по-особени краски като плачеща върба или дъб, пуловния, декоративна череша, ябълка, червен глог, вечнозелен картоп, буйно растяща хвойна, червена слива, червенолиста череша, червенолист бук, червенолист лешник, червенолист явор. Тези растения трябва да засадите, когато почват може вече да се обработва.

През лятото може да поставите преносими елементи като сандъчета с цветя и т.н.

През есента храсти с ярки цветове удължават сезона.

През зимата вечнозелените храсти могат да бъдат привлекателни.

Алпинеумите мога да се декорират и с други елементи като напр. вази или статуи.

Цъфтящи арки
Арките осигуряват добра сянка. Те се правят от мрежести конструкции от дърво, тел, метал или изкуствени материали, по които могат да се развиват увивни растения. Важно е да има достатъчно височина и ширина, за да може дори и буйно растчщите растения да преминават. Дървото при всички случаи трябва да е издръжливо.

Като увивни растения са подходящи рози, кампсис, клематис, глициния, увивно лютиче, лоницера, диво вино, увивна хортензия и бръшлян.

Цветни островчета
Цветните островчета допринасят за разнообразието в градината и я разделят на кътчета. За да приповдигнете лехата добавете малко хумус, по ръба трябва да се направи бордюр, за да може пръстта да не се разпръсква по тревата или пътеките. Цветята може да засеете през април или май. Шест седмици след сеитба трябва да се натори, в по-сухите периоди да се напои. За да предпазите почвата около растението от изсъхване, я покрийте с мулч или баластра. Преди да почнат студовете, почвата на по-чувствителните растения трябва да се покрие със слама и съчки, около храсти и дървета трябва да се насипе градинска тор.
Планирайте периодичен цъфтеж и изберете цветовете така, че да са подходящи един с друг. Различните височини могат да се раздвижат с помощта на тревисти растения, по ръбовете може да поставите ограждащи храсти.

Високи лехи
Високите лехи са по-особен вид лехи. Правят се предимно при проблемна почва (киселинна почва; почва, задържаща влага) с помощта на стабилна дървена рамка. Лехи под формата на хълм са особено плодородни, растенията се развиват при тях по-бързо и узряват по-рано.

Ерозия
При висящи градини можете да предприемете различни действия, за да предотвратите ерозия. Можете да засадите храсти или изкуствени вечнозелени естествени настилки, да направите каменна или дървена ограда.

Кът за отдих
Заедно с терасата, една пейка на подходящо място в градината и заобиколена от ухаещи цветя или дървена къщичка, която да предпазва от вятъра, може да допринесе много за доброто настроение.

Шпалир
Овошки, увивни растения и храсти могат успешно да се декорират с шпалир.

Каменни градини
Някои растения виреят най-добре в каменни градини.
Чрез подобна градина пренасяте природата в умален вид. Каменните градини или изобщо не се торят или се торят, но рядко.

При хумусни почви се нанася пясък. Най-добре е да употребявате декоративни камъни, по-добре по малко големи, от колкото повече дребни. Избягвайте бързо растящи храсти, тъй като за подобни почви са по-добри малките, алпийски храсти. Свободно оставащата повърхност покрийте с пясък или дребен чакъл. Това дава алпийски облик на градината и предпазва от бързо буренясване.

Звукоизолиращи храсти
Много често звукоизолиращите огради имат доста важно значение в предвид месторазположението на градината. Подобни храсти се нуждаят по принцип от много място и се засаждат в два реда. Качеството на изолацията в много различно при различните видове. При всички положения трябва да се засадят големи и храсти с плътни корони. За да може живия плет да е функционален и през зимата, трябва да се избират вечнозелени храсти. Обърнете внимание и на вида почва при избора на растение. Подходящи за жив плет са бодлив чемшир, рододендрон, черна калина, облагороден люляк, форзиция, червен дрян и малък бук.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, екстериор, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot