Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Планиране на градина

9
гласа
Кой не си мечтае за малка собствена полянка или градинка, където да може да се отпусне и отпочине както си пожелае? Дори и свързаната с това работа няма да попречи на удоволствието. За много градинарството се е превърнало даже в хоби. Подреждането на растенията в градината трябва да е добре обмислено. Най-добър резултат ще постигнете ако подходите по следния начин:
Планиране на градина-1 Планиране на градина-2 Планиране на градина-3

1. Ако искате да промените Вашата градина, започнете с наблюдения още през лятото и есента. Обърнете внимание къде напича слънцето в по-голямата част от деня, кои са по-сенчестите места, каква е почвата, какви са климатичните условия, колко вода е необходима на различните растения, как се променя градината при дъжд. Записвайте Вашите идеи. В този начален етап може да поставите цветя в сандъчета, да засеете летни растения или едногодишни увивни растения по решетките.

2. Оформянето на градината се планира най-добре през зимата. По принцип основния навигатор при планирането трябва да Ви бъдат големината на парцела и местоположението (най-вече изложението). Големите площи се засяват по-различно от малките домашни градини, градините със северно изложение изискват съвсем други грижи и растения от тези с южно. В градини с високи дървета също така трудно ще се намерят слънчеви местенца, където могат да виреят зеленчуци и благородни многогодишни растения. Обърнете внимание на особености като видимостта, която прави градината да изглежда по-голяма, или естествената ограда от живи плетове, както и проблемни зони като насипи тор и т.н., които се нуждаят от определено място и покритие. При всички положение с достатъчно знания можете да създадете прекрасна градина, с която да се гордеете.

3. Опитайте се да се съобразите с предпочитанията и желанията на Вашето семейство. Следвайте следния списък:

Имате ли деца?
В случай че да, на първо място се погрижете за една лесна за поддръжка детска площадка. В повечето случаи малките деца са най-честите обитатели на градината. Наравно с люлката, пързалката, пясъчника и катерушката, се погрижете и за възможно по-обширна зелена площ, заобиколена от лесни за поддръжка растения. В никакъв случай не трябва в непосредствена близост да има храсти с тръни или цветя с чувствителни цветове. Напълно трябва да се откажете и от отровни растения като тиса, жълта акация, туя, млечка.

Обичате ли цветя?
Тогава трябва да се погрижите обилно цъфтене да съпътства смяната на сезоните. Особено значение обърнете на периода на цъфтене при различните растения и цветовата комбинация. Най-добре е да поставите цъфтящи и благородни многогодишни растения в близост до тераси, прозорци или места за отдих. За ваза най-подходящи са розовия храст, лилия, маргаритки, непета, лавандула, енчец, богородичка, гипсофила, рудбекия, райграс, равнец и млечка.

Ако сте предразположена към практичното личност:
Ако предпочитате да прекарате времето си на терасата или до грила, тогава градината Ви не трябва да е трудна за поддръжка. В такъв случай сред избраните растения трябва да има повече райграс и няколко увивни растения и храсти, които не изискват особени грижи. Многогодишните растения са по-лесни за поддръжка от едногодишните, за които всяка година трябва да се полагат интензивни грижи за засаждане и отглеждане.

За много хора зеленчуците и плодовете от собствената градина са от особено значение.
Разпределете зеленчуковата градина на по-слънчево място, евентуално в близост до къщата в комбинация с градински подправки. При северно изложение трябва да опитате да терасирате градината така, че максимално слънчевите лъчи да достигат до зеленчуковите растения.

Ако сте природолюбител,
тогава една градина с цветна настилка и езеро би Ви зарадвала най-много. Но внимавайте, в случай, че имате малки деца: езерото привлича както всички водни пространства по особен начин, ето защо трябва да се огради. Една близка до дивата природа градина изисква и особени грижи и не е много подходяща за семейна градина. За подобна градина най-подходящи биха били бъз, лешник, дрян, дива роза, явор, бук, круша, върба, самодивско дърво и др.
4. Много често на края се получава една комбинация от полезна и приятна градина с място за игра. Като бюджет трябва да предвидите около 10% от сумата, която сте били отделили за строителните работи по къщата. На пръв поглед това може да Ви изглежда много, но се замислете колко приятни часове ще прекарате през цялата година на това място.
Много е важно при планирането да се съобразите и с правните норми, напр. нормативни актове за разстояние между дърветата. Най-добре ще е ако обсъдите граничното пространство с Вашите съседи и заедно го озелените. Една обща детска площадка ще спести не само пари, а и ще радва много повече децата. Когато изясните къде какво желаете да сложите в градината, си направете скица.

Като начало е достатъчна и само груба скица на градината и на най-важните елементи, които трябва да съдържа. Визуализирайте плановете си.
Маркучите са подходящи да маркирате лехите. С въже или шнур обозначете пътеките, сложете метла, която да символизира храстите, по-големите храсти могат да се обозначат с картони или количка. Размествайте тези предмети, докато не сметнете, че подредбата в градината Ви харесва. Обърнете внимание на изложението, на посоката на вятъра както и на сянката, която къщата и дърветата хвърлят върху градината. Нанесете всички тези подробности заедно с климатичните условия на един по-подробен план.

 

източник baumax.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: озеленяване, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot