Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Шлайфмашини

7
гласа
Видове шлайф машини.
Шлайфмашини-1 Шлайфмашини-2 Шлайфмашини-3

Лентовият шлайф работи с шлифовъчна лента, която се завърта с помощта на мотор. Тези машини са универсално приложими и могат да се използват за груби или фини работи според степента на абразивност на лентата. Особено подходящи са за шлайфане на по-големи повърхности. Има модели с различни ширини на лентата. Специален вариант е така наречената лентова пила, оборудвана със съвсем тънка шлифовъчна лента, с която могат да се обработват и най-трудно достъпни места.

Виброшлайфите са шлайфмашини с правоъгълна плоча. Тя се движи равномерно напред - назад, имитираща движението на ръката при шкуркането и отнема малко материал от обработвания детайл. Затова е перфектна за фино шлайфане на дървени повърхности и междинно шлайфане при лакиране или боядисване.

За подготовка преди лакиране или боядисване често се използват и ексцентър шлайфмашините, чиито меки шлифовъчни плочи се движат в кръг. Така се отнема сравнително голямо количество материал и безпроблемно може да се отстрани стар лак или да се изгладят грапавини в засъхнала шпакловка.

Делташлайфмашините се разпознават по тяхната триъгълна шлифовъчна плоча със закръглени страни. Начинът на движение наподобява този на виброшлайфа, но благодарение на тази плоча се достига и до по-неудобните места.  

Нашият съвет:

При работа с шлайфмашини, и особено отстраняване на лак или боя използвайте непременно маска и защитни очила. За да предотвратят отделянето на прах повечето уреди разполагат с приспособление за включване към прахосмукачка, или то може да бъде инсталирано допълнително.

Награда за усилията:

Съвършено гладки повърхности се получават чрез полиране. При този процес порите на фино шлифованата дървена повърхност се запълват с прозрачен, често блестящ материал. Подходящи вещества са смола, вакса и съдържащи каучук субстанции, които преди обработката на дървото се смесват с разредители. Най- познат е така наречения дърводелски лак. Дърводелците го приготвят сами от една част лак от шеллак и седем части етанол. Малко смола помага за постигането на силно лъскава, а ваксата на копринено- гладка матова повърхност.

При готовите вакси нанасянето става с тампон от плат с бавни кръгови движения и се разпределя равномерно по повърхността на обработваемия детайл.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, шлайфмашини,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot