Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Шкуркане

5
гласа
Шкуркането (шлайфане) принадлежи към неизбежните работни процеси при обработката на дървени детайли. Ако често се налага обработването на големи повърхности, без съмнение си заслужава купуването на машина, която служи не само за изглаждане на дървото, но може да се използва допълнително и за отстраняване на лакове или бои.
Шкуркане-1 Шкуркане-2

Ръчни помощни средства:

Дърводелците и бояджиите ценят циклата , с която могат много прецизно да се отстраняват остатъци, малки неравности и части от лак. Работата с нея не е точно шлайфане, а спада по- скоро към стъргането. Едно предимство пред шлайфането е, че може да се подходи доста по-целенасочено към обработваното място и не се засягат съседните повърхности. Така напр. с циклата може да се обработи една лайсна директно до лакирана и завършена повърхност, без да остават драскотини върху нея. Когато домашният майстор не разполага с цикла, същата работа може да свърши и малко правоъгълно парче стъкло, изтеглено по обработвания детайл под ъгъл. За безопасност при този процес работа трябва да се използват работни ръкавици от здрава кожа.

Ефективна помощ при отстраняване на лак от врати, прозорци и други предмети оказва шлифовъчната гъба , блок от пенолатекс или дунапрен, покрит с пясък по повърхността. Поради еластичната й форма с нея може да се шлайфат вдлъбнатини и елементи от различни профили.

Шкурката се предлага с различна степен на абразивност . За грубо шлайфане се използва напр. абразивност 80. За междинно шлайфане -абразивност 100 и за фино завършващо шлайфане - шкурка с абразивност 120.

Ако се шлайфа само дърво, работа върши и евтиния вариант на шкурка със стъклен прах като шлифовъчно средство /гласпапир/. За разлика от него шкурката има тънък пласт от твърд корунд и се прилага също и при шлайфане на метал. Съществува и водна шкурка за т.нар. мокро шлайфане, с водоустойчив слой вместо хартия като носач. При шкуркане на дърво трябва да се работи възможно най- равномерно чрез извършване на дълги движения по посока на влакната. При метални повърхности, които по- късно ще бъдат лакирани, посоката на шлайфане не играе никаква роля, но внимавайте за равномерна повърхност без вдлъбнатини и драскотини.

Нашият съвет:

При шлайфане на ръка шкурката се увива около малко дървено трупче или се използва специално трупче за шкуркане,чиито краища позволяват да се захване шкурката, което се прилага за профилно шлайфане.

За шкуркане на по-малки детайли парче от дъска или правоъгълно пънче се облепя едностранно с двойно лепяща лента, към него силно се притиска шкурката с избраната абразивност и внимателно се отстраняват остатъците. Този метод осигурява напълно равно поставяне на шкурката хартия, чрез което се постигат изключително точни резултати. По този начин могат да се изготвят продълговати „еднократни инструменти" за специални цели.

Приятна работа!

 

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, аксесоари,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot