Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Рендосване и шлайфане. Устройство и начин на работа

5
гласа
Носещата част на традиционното ръчно ренде се нарича корпус, а в долната му част се намира подпорната повърхност, наречена подложка. За изработването на корпуса се използват различни видове дърво - бук или круша - при по-висококачествените варианти. Намиращата се на края на корпуса силно извита ръкохватка се означава според своята характерна форма още като рогче.
Рендосване и шлайфане. Устройство и начин на работа-1

Клинът и опората му регулират съвместно воденето на рендосващия нож, както се нарича още острието . В задния край е разположена защита за ръцете и косо под нея на корпуса копче за регулиране на ножа.
От скоро повечето видове рендета съществуват и като изпълнения от метална отливка. Те са оборудвани с настройващ винт за просто и прецизно настройване на ножовете.

Подготовка: Обработваният детайл не трябва в никакъв случай да се изплъзва по време на рендосването. За най-добро фиксиране се поставя хоризонтално на дърводелски тезгях или-ако такъв не е наличен- със скоби върху работната маса.

Рендето се плъзга обикновено в посоката на влакната на дървото. Рендосват се не само грапавите места, а навсякъде но с различен натиск в двете посоки, според това дали трябва да се отстранят много или малко трески или неравности. При изтеглянето рендето леко трябва да се повдигне. С малко търпение и чувство с времето се получава гладка и равна повърхност. Дали е равна, най- добре се проверява срещу светлината с поставена върху обработвания детайл линия.

Грубите остатъци при много неравни дървени участъци преди изглаждането се отстраняват с т.нар. гладик(обикновеното дърводелско ренде). Грубите повърхности се обработват в първия работен процес с ренде копач , което оставя леко накъдрена повърхност, и едва след това с гладика.

С двойното ренде може да се рендосва дори срещу посоката на влакната. Конструкцията с допълнителния нож зад острието кара талаша да се къса непосредствено след ножа и по този начин запазва рендосания детайл от последващо нараняване.

След кратки упражнения рендето се приплъзва гладко по повърхността. Дърводелците го наричат според издавания звук - „свирене". Обратно на „свиренето" е запъването, подскачането и те трябва да се избягват, защото се появяват не равни повърхности, а ръбове.

След кратки упражнения рендето се приплъзва гладко по повърхността. Дърводелците го наричат според издавания звук - „свирене". Обратно на „свиренето" е запъването, подскачането и те трябва да се избягват, защото се появяват не равни повърхности, а ръбове.

Нашият съвет:

Обърнете внимание при настройването на рендето ножът да не надстърча много от подложката. максимално разстояние = 0,5 мм. В противен случай рендето не изглажда, а напротив разкъсва повърхността на обработвания детайл. С внимателни удари върху клина над ножа се фиксира позицията му, удари върху копчето в задния край корпуса го отпускат. Един поглед над долната страна на рендето показва дали ножа стои паралелно на рендето и на клина.

Който никога или отдавна не е рендосвал, е добре първо да сe упражнява върху дъски от остатъци преди да започне да обработва детайла. Към лесните упражнения се причисляват т.нар. снемане или скосяване на фаски (по ръба на дървения детайл). При това много лесно може да се упражни равномерното водене на рендето.

Дори и машинното рендосване изисква малко повече умения. Както при ръчните рендета и тук става въпрос за константно водене без криволичене и съсипване на гладката повърхност. При неувереност у домашния майстор най- добре е той да се упражнява на отпадъчна дъска. Към предимствата на електрическите рендета се отнасят както по-високата ефективност, така и по-малкото измаряне, а и различни специални приложения като лесното оформяне на фаски или рендосване под ъгъл с помощта на водеща шина.

Ножовете на електрическите рендета не се заточват. Когато се затъпят, се обръща вала на ножа и се използва втори път. Когато и тази страна се затъпи, вала се подменя.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, ръчно ренде,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot