Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да спестим до 30% от сметките за ток?

6
гласа
Практични въвети как да намалим от сметката за отопление.
Как да спестим до 30% от сметките за ток?-1

Жилището и сградата 1. Поставете топлинна изолация върху външните и вътрешни страни на ограждащите стени в жилището. Това ще повиши температурата в помещенията с 2 градуса. Особено внимание трябва да се обърне на изолацията на северните стени.
2. Повишете топлинната изолация на пода и тавана. Ако помещението над вас се отоплява получавате 1 градус допълнително. Това води до 5-6 % икономия на енергия в помещенията. Покривите може да изолирате с минерална вата, която да е минимум 150 мм дебела. Тя се поставя от вътрешната страна на проветряемото подпокривно пространство. По този начин се осигурява акумулиране на топлина в подпокривното пространство и намаляване на амплитудата в отопляемите помещения.
Топлинна изолация може да се постави на долната страна на бетоновите плочи между първия етаж и неотопляемите сутерени.
3. При строителство на нова сграда, ориентирайте я така, че максималното слънчево греене да бъде към постоянно обитаваните помещения.
4. Използвайте новите енергоспестяващи строителни материали - термоизолационни мазилки, бои с термоизолационни качества, топлоизолационни плочи от пенополиуретен. От класическите материали не пренебрегвайте дървото и керамичните градивни тела с повишена кухинност. Отоплението 1. Разглеждейте отоплението с електрическа енергия като временен лукс и мислете за алтернативно отопление.
2. Поставете радиаторите или други отоплителни уреди точно под прозорците.
3. Поддържайте в изправност отоплителните уреди.
4. Поставете отражателно фолио зад отоплителните тела, за да намалите загубите през стената.
5. Използвайте монтираните регулатори или регулиращи вентили на отоплителните уреди - те спестяват от 25 до 37 % в сравнение с обикновените вентили.
6. Ако имате подово отопление с терморегулатор, задавайте минимално необходимата температура. Това намалява с 10-12% консумацията на енергия за отопление.
7. През декември, ануари и февруари проветрявайте помещенията 5 минути, а в останалите месеци 15 минути.

източник imotibg.com

Категория Категория: За любопитните

Категория Тагове: топлозизолация, икономия,

1 Коментара

Атанас Коларов
Точно обратното - радиаторите трябва да са далеч от прозорците. Точно под прозорците разликата между температурата на нагретия от радиатора въздух и студения прозорец е най-голяма и скоростта на топлообмен е най-висока. Съответно и загубите на енергия са големи.

Добави коментар

друга картинка

antibot