Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Ръчни и моторни триони

5
гласа
Ръчни триони, чиито зъби не са специално закалени, можете да заточите по всяко време сами. За тази цел се използват диамантени пили, които са точно толкова твърди, колкото и зъбите. За заточване се нуждаете от плоска и пробивна пила, менгеме, две дървени лайсни за обтягане и клещи за чапразене.
Ръчни и моторни триони -1
Подготвяне на листа

За да настроите един използван лист, трябва да последват една след друга следните стъпки: :

  • изправяне
  • оформяне на зъбите
    чапразене
  • заточване

Най-напред се заклинва листа здраво в менгемето, при което за защита на всяка страна трябва да се приложи дървена лайсна.
За да се предотврати неточното рязане листът трябва да е изправен. Затова се пили с плоска пила по реда на зъбите, докато се заравнят. Трябва да се обърне внимание на това, че пилата се приплъзва възможно най-хоризонтално над зъбите.
Оформяне: Като втора стъпка се обработва с триъгълна пила основата на зъбите толкова дълго, докато всички зъби получат еднаква форма.
Под чапразене се разбира раздалечаване на зъбите. По този начин назъбената област става по-широка от листа, така че той да не заклинва в разрезната фуга. Чапразенето трябва да е в двете страни равномерно, в противен случай триона се движи в посока на по-силно изчапразената страна. Най-добрият резултат се постига с клещ за чапразене.

Като отправна стойност за ширината на чапразене важи от 1,5 до 1,7 от ширината на листа. Дълбочината на листа трябва да възлиза на една трета от височината на зъбите. Най-напред се изчапразва всеки втори зъб до края на листа, след това той се обръща и се изчапразва другата страна по същия начин.
За заточване се използва равностенна триъгълна пила с леко заоблени ръбове. Тя се поставя между два зъба и се пили хоризонтално и под прав ъгъл към листа.

Почистване и грижа за листа: Ръжда, мръсотия, лак или смолисти петна затъпяват листа и водят до заклинване. След работата трябва да се почисти много внимателно и да се смаже.

Нашият съвет:
Ако пилата издава скърцащи шумове при заточването, най-често се дължи на това, че листа не е обтегнат достатъчно и „бяга настрани". Зъбите трябва да излизат дотолкова от обтягащия механизъм, че да не сте възпрепятствани при пилене. Чрез тънки дървени лайсни в менгемето листа се заклинва здраво и се предпазва от увреждане от страничните плоскости на менгемето.
Ако въпреки това продължава да скърца, то или пилата е тъпа или става въпрос за закален лист, който не може да бъде заострен.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, ръчен трион, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot