Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Най-важните видове ръчни триони

6
гласа
Ето някои критерии, които помагат за избора на инструменти.
Най-важните видове ръчни триони-1 Най-важните видове ръчни триони-2 Най-важните видове ръчни триони-3 Най-важните видове ръчни триони-4

Бичкията - е универсалния трион за всеки дърводелец. С нея може да се работи както по дължина така и косо на влакната, а с леко завъртян тънък лист дори да се постигат овални срезове. Тя се състои от две дървени рамена, които са свързани помежду си по средата с дървено мостче, а в горната си страна- с опънато въже. Чрез усукване на въжето раменете на триона се разделят един от друг и листа се опъва.

Според вида на работата се избира и съответния лист. За разрези по дължината на влакната се използва груб лист с процеп със заточващи се зъби, а за разрези косо- по-фин лист с малък ъгъл на зъбите. Тъй като частите са подложени на силно натоварване, бичкиите трябва да се отпускат след всяко използване. Един от най-известните видове триони e триона лисича опашка. Той е универсален ръчен трион, който е пригоден както за срязване на греди и дъски от масивно дърво, така и за разделяне на плоскости. Сериозната дебелина на листа спомага да се води добре, при добро заточване не се отклонява. Тъй като зъбите са груби и се разминават, не е подходящ за точни срезове на лайсни и тънки материали. За разрези в порест бетон се използват триони лисича опашка с особено грубо заточени зъби. Обикновените дървени листове за триони биха се износили прекалено бързо върху твърдия материал.

За разделящи срезове в масивно дърво се използва лист, чиито зъби са насочени под прав ъгъл на посоката на листа. Такива триони с малко или без чапразене се наричат прави триони. С тях може безпроблемно да се реже по посока на влакната. По отношение на външния си вид те почти не се различават от лисичата опашка.
Подсилените триони имат тънък правоъгълен лист, който в горната си част завършва в подсилена шина. Тя е пригодена особено за чист срез за лайсни и сглобки.


С триона за сглобки се режат лайсни и тънки летви под точно нагласящ се ъгъл. Конструкцията се състои от водач и една плъзгаща се вътре ножовка.


Фините дървени триони имат изключително леко озъбяване и не са изчапразени. Така се постигат много точни тънки разрези, напр. във фурнири. Другата употреба на фините триони е за повърхностно отрязване на дюбели. За да не се увреди листа, не трябва да се реже твърде на дълбоко.


Металните триони са с метален лък, под който листа се поставя със зъбите надолу. Колкото по-твърд е материала, който трябва да се реже, толкова по-фино е зъбното разстояние.
Така наречените триони с дъга /ножовки/ имат правоъгълна рамка, в която листа с нормирана дължина може да бъде обтегнат. Срезовете са груби, но затова пък с този трион бързо се напредва.

Триончето за ажурно резбарство има метален лък, който обаче е по-тънък и по-дълъг. В зависимост от материала /шперплат, метал, пластмаса/ могат да се използват много фини листове. Освен това има и машинни триони за фини разрези, наречени декупирни триони.

Прободният трион се използва за изрязване на форми от плоскости. Има различни дължини и зъбци.

Ръкохватки: Използват се основно две форми. Затворен лък- най-често от пластмаса и класическата дръжка пистолет от дърво. Този модел е особено удобен за употреба. Средният, безименният и малкият пръст обхващат дръжката, показалецът лежи в собствено „коритце" и сочи към листа.
На който и вариант да се спрете, важно е дръжката да е максимално удобна за държане и да не се изплъзва. Малките триони, като трионите за фурнири имат най-често дървени или пластмасови дръжки.

Нашият съвет:
Ако трионите не постигат желания ефект, най-вероятно зъбците са износени и имат нужда от заточване. Ако трионът не реже в правилната посока и се изплъзва е необходимо зъбците да се изгладят няколко пъти с точещ камък откъм страната, на която се отклонява триона. Ако трионът често се заклинва в среза, най-вероятно чапразенето за съответния материал е твърде малко и трябва отново да се нагласи. Временно помага, ако листа се намаже с восък.

Когато триона отскача, върховете на зъбите не лежат на еднаква височина и разреза не е равномерен. В този случай листът трябва да се настрои и да се заостри отново. Често помага и размяната на листа срещу по-фин. При твърде груби листове голям брой зъби нямат контакт с обработваемия детайл. Трябва винаги минимум три да осъществяват този контакт.

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, триони,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot