Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Винтове за дърво и плоскости

8
гласа
Втората категория обхваща всички видове винтове за дърво и за плоскости.
Винтове за дърво и плоскости-1 Винтове за дърво и плоскости-2 Винтове за дърво и плоскости-3 Винтове за дърво и плоскости-4

Традиционните винтове за дърво се състоят от конично тяло с изтъняваща към върха резба. Въз основа на начина на строеж, във всеки случай трябва да се извърши предварително разпробиване. Този вид винтове се използва предимно в мебелостроенето, поправката на мебели, подходящ е за закрепване на лайсни и облицовки.

При покупката са важни диаметърът и дължината на тялото. Например 3,5 х 40 означава, че винтът е дебел 3,5 мм и е дълъг 40 мм.

Нашият съвет:

За свързване с конвенционални винтове за дърво, предварително се пробива с бургия, която е с един милиметър по-тънка, отколкото тялото на винта в неговата най-дебела част. За невидими винтови свързвания първо се прави 5 мм дълбока дупка с диаметър, равен на този на главата на винта и едва тогава се пробива съответната дупка за винта. След навиването на винта вдлъбнатината може да се запълни с кит за дърво.
При използването на винтове със скрити глави преди навиването на винта дупката се разширява в горната страна до диаметъра на главата с коничен райбер.


По-бързата работа с дървени материали позволява използването на винтове за талашитени плоскости (Spax). Те имат собствена режеща резба, която може да се навие без предварително разпробиване. Действието на клина може подобно на това при гвоздеите да доведе до разкъсване и разцепване на материала.

Винтовете за всякакви цели (с жълтеникава повърхност) са поцинковани и са обвити допълнително с пластмасова обвивка. При навиването пластмасата действа като смазващ слой, при което разходът на сила е значително по-малък, отколкото при необлечените винтове. 
Универсалните винтове са подходящи за монтажа на талашитени плоскости и за свързването на дървени елементи.


Винтовете за бързо сглобяване (черни) са разработени за сухо сглобяване. Те са повърхностно закалени и имат специален връх, който може да премине и през тънка ламарина без предварително разпробиване. С тях плоскости от гипскартон (а при случай и дървени материали) се закрепват към съответните профили от стоманена ламарина.

Винтовете за ламарина наподобяват по форма класическите винтове за дърво (с конично тяло), но имат специална закалена резба, която осигурява здраво захващане за ламарината. При навиването, те сами нарязват резбата на своя отвор. Освен ламарина с тях може да се закрепват и плоскости от твърд фазер и от пластмаса.

Нашият съвет:
Болтовете за ламарина имат собствена различаваща се от тази на винтовете за дърво измервателна система (например 3х14) и служат за закрепване на дърво и талашитени плоскости.


Да се обърне внимание на главата и на задвижването!
Освен полукръглото стандартно изпълнение се използват скрити глави, лещообразни сферични глави, коритообразни глави както и шестостенни изпълнения.
Задвижването може да се изпълни чрез надлъжен (прав) шлиц, кръстато гнездо или във формата на звезда. Винтовете с кръстовиден шлиц съществуват в два различни стандарта. Pozidrive - главите се използват при винтовете за всякакви цели, а Филипс - системата е разпространена при винтовете за бързо сглобяване и винтовете за ламарина.
Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, винтове за дърво и плоскости,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot