Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Верига

5
гласа
Веригата трябва редовно да се проверява, дали не е отпусната или износена.
Верига-1 Верига-2 Верига-3 Верига-4 Верига-5 Верига-6 Верига-7 Верига-8 Верига-9 Верига-10 Верига-11 Верига-12

Тя подлежи на постоянна амортизация, тъй като се износва не само при нормалното каране на колелото, а и от натрупването на прах и мръсотия и образуването на ръжда.

 

 

 

Изображение 1
Здравата и правилно опънатата верига изцяло приляга към зъбците както на предния така и на задния венец.

 

 

 

Изображение 2
При износване на веригата, отделните сегменти не прилягат върху зъбците на венците. Между тях има празно пространство. Тогава трябва да си закупите нова верига.

 

 

Изображение 3
Скъсяване на нова верига. Затварящата пружина се отстранява - едното рамо на клещите хваща единия щифт, а другото на отворения край на скобата - като стиснете клещите прехвърлете затварящата пружина над щифта.

 

 

 

Изображение 4
След отстраняването на ресора може да се махне ухото и свързващия сегмент да се избута на другата страна. Задната ос се разхлабва, колелото се избутва напред и накрая се затягат осовите гайки.

 

 

 

Изображение 5
Новата верига се опъва между двата венеца. Така се установява колко сегменти от веригата трябва да бъдат отстранени. За да отбележите излишния участък може да използвате гофрирана лента.

 

 

 

Изображение 6
Отделните сегменти са свързани с нитове. Тъй като нитовете трябва да са здраво натегнати не могат да бъдат извадени с клещи. За изваждането им трябва да използвате цилиндричен пробой ( 1/10 мм по-малък от диаметъра на нита ).
Веригата се поставя върху стара шестоъгълна гайка така, че нитът да легне точно над дупката на гайката, т.е. да може да бъде избит в отвора на гайката. Височината на гайката трябва да бъде няколко милиметра по-голяма от ширината на веригата. За се избият нитовете от сегментите на веригата са необходими силни удари. Преди всеки нов удар проверявайте дали пробоят е на точното си мястото.

 

 

 

Изображение 7
Нитът може лесно да бъде избит с нитов теглич.

 

 

Изображение 8
Веригата се полага, свързващият сегмент се поставя и над него се слага затварящата верига. Едното рамо на плоските клещи се слага на втулката, а другото на ресора, докато влезе в гнездото. Отвореният край сочи в посока, обратна на движението.

 

 

 

Изображение 9
Опънете веригата на задното колело като оставите свободен ход от около 1-2 см, след което силно затегнете осовите гайки.

 

 

 

Изображение 10

За да почистите веригата я оставете една нощ да престои в съд с бензин, след това я изтъркайте с телена четка.

 

 

 

Изображение 11
Изхвърлете бензина и оставете веригата да изсъхне на въздух, след това я почистете с чиста кърпа.

 

 

 

Изображение 12
Върху всеки сегмент от веригата капнете по 1-2 капки масло, след това равномерно завъртете педалите така, че веригата да направи десет пълни оборота.

източник baumax.bg

Категория Категория: Спорт и Туризъм

Категория Тагове: спорт, хоби, колело,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot