Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Лепене на спукана гума

5
гласа
Пукането на гума по принцип е нещо обичайно и затова е добре да носите със себе си комплект за залепяне и да знаете как да го използвате, за да не Ви се налага да прекъсвате удоволствието от карането и да търсите сервиз за гуми.
Лепене на спукана гума-1 Лепене на спукана гума-2 Лепене на спукана гума-3 Лепене на спукана гума-4 Лепене на спукана гума-5 Лепене на спукана гума-6 Лепене на спукана гума-7 Лепене на спукана гума-8 Лепене на спукана гума-9

Най-често срещаната причина едно колело да не се кара, е спуканата гума. Това се изразява в дупка във вътрешната гума или в изпускащ вентил.

 

 

Проверявайте дали гайката на вентила е добре затегната. Напомпайте малко гумата, наплюнчете пръста си и след това нанесете слюнка около вентила и гайката за да проверите дали излизат мехурчета. Ако да, значи гумата изпуска.
А ако извършвате тази проверка вкъщи, за да сте напълно сигурни може да напълните малък съд с вода и да потопите вентила в него.

 

 

Ако Вашето колело е с предпазен или обратен вентил, то тогава той трябва да бъде сменен с нов. При вентилите с гумени уплътнения, трябва да се сменят гумените маркучи.

 

Ако при проверката на вентила не установите изпускане, значи причината за спадналата гума е дупка във вътрешната гума.


При поставянето на вътрешната гума, раздуйте около вентила и го навлажнете, по този начин много по-лесно ще поставите гумата.


Сега откачате колелото от вилката като отвиете шестоъгълните гайки с подходящ ключ. При задното колело освен гайките трябва да отстраните и прикрепения към рамката механизъм за свободен ход, както и веригата от венците. (A)

 

Гумата се разкача като пъхнете лост между джантата и външната гума и леко го движите.
(Внимание: Не използвайте отвертка, за да не увредите допълнително гумата). (B)

 

След освобождаването на вентила внимателно отстранете вътрешната гума от джантата. (C)

 

За да откриете дупката напомпайте гумата и я потопете във вода. От дупката ще започнат да излизат мехурчета. Ако не разполагате с вода, напомпайте гумата достатъчно силно, докато от дупката започне да излиза въздух със свистене. (D)

 

Подсушете внимателно около дупката и отнемете малко от материала с шкурка.
След това залепете кръпката (лепенката), която трябва да бъде с размер колкото дупката и притиснете силно за около минута.
(E+F)

 

Напомпайте малко въздух във вътрешната гума преди да я поставите обратно между външната гума и джантата. (G+H)

 

Когато завивате гайките на колелото, внимавайте да е поставено точно на местата за хващане към конструкцията.
В краен случай можете да поправите спуканата гума и със спрей, но така ще издържи само кратко време.

източник baumax.bg

Категория Категория: Спорт и Туризъм

Категория Тагове: спорт, колело,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot