Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Поставяне на подови плочки от корк и текстил

5
гласа
Обърнете внимание на факта, че много често стените на една стая не са под прав ъгъл. Ето защо се препоръчва плочите винаги да се поставят така, че погледнато от вратата те да са „направо".
Поставяне на подови плочки от корк и текстил-1 Поставяне на подови плочки от корк и текстил-2 Поставяне на подови плочки от корк и текстил-3

За ориентир най-добре опънете шнур между две срещуположни стени, който да е повдигнат на няколко сантиметра от земята. Друг вариант е да използвате строителен лазер, с помощта на който може да направите по-точна схема на подреждане.

Първо залепете три плочки по дължината на шнура и след това две или три на следващия ред. По този начин безпроблемно ще направите мострата. Като използвате шнура за ориентир и поставените втори ред плочки получавате точна представа за правилното и равномерно нареждане. Първо поставете 6 до 8 плочки и след това се отдалечете, за да може да прецените още по-добре нареждането от различните гледни точки. В случай че е необходимо, коригирайте, докато лепилото все още не е засъхнало (при лепене с минутно лепило помага само отлепяне и залепяне на ново).

При поставяне на ъглови плочки винаги трябва да се изхожда от двете стени, тъй като е възможно те да не са точно под прав ъгъл една към друга или даден ред плочки да не може да се постави точно паралелно към дадена стена. Ъгловата плочка трябва много точно да се изреже, за да не се подвие по краищата.


Нашият съвет!

Подновяване и ремонтиране на подови настилки с плочки.
В случай, че все още разполагате с останали от първоначалното поставяне излишни плочки, може да подновите счупените или прекалено износените. В случай, че тези плочки се намират в средата на подовата настилка, то тогава не е необходимо измерване или маркиране, но ако се намират по края тогава е необходимо да се направят точно по размер.


В някои случаи е достатъчно само да държите новата плочка срещу перваза на стената и да измерите размера до следващата незасегната плочка. Ако по-далечната плочка има по-различна форма от типичната, тогава е необходимо още една плочка за оразмеряването на новата.


Първо се поставя една нова плочка върху стара, намираща се до счупената или захабената, която да е в същия размер. Върху новата плочка се поставя още една, която този път опира в перваза. Външния й ръб трябва да се очертае по този на първата плочка. В случай, че плочката, която трябва да бъде подновена има наклонен ръб, то тогава горната плочка трябва да се преплъзне по дължината на перваза. Вземете горната плочка, външната част на очертана плочка е точно по размера на празното място.


За залепването са необходими минутни и дисперсионни лепила, специално създадени за работа с корк. Разнесете лепилото с помощта на шпакла по част от пода и особено внимавайте при използването на минутно лепило да не поставите прекалено много. Ако лепилото засъхне преди да сте поставили настилката може да се образуват неравности, а и плочките след това не залепват добре.


Малките наранени места (напр. изгорено от цигара) по мокетени плочки могат с малко повече сръчност така да се поправят, че след това изобщо да не си личи. Първо изрежете умело засегнатото място с помощта на замба. След това изрежете точно толкова голямо парче от остатъчния материал. Накрая просто залепете парчето с минутно лепило. Важно!!! Винаги внимавайте каква е посоката на влакната, в случай, че мокетът е на мотиви, съобразете се с тях. След изсъхването с помощта на четка раздърпайте влакната така, че да не си личи поправеното място.


По-големи наранени места трябва точно да се изрежат с макетен нож, а подът под тях добре да се почисти от лепилото и остатъчните влакна. Най-добре за изрязването да се ползва шаблон (например от картон), който ще помогне да изрежете необходимото парче. След това парчето трябва да се напасне и залепи с моментно лепило (следвайте шарките на мокета).

източник baumax.bg

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot