Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Байцване

5
гласа
Байцът представлява добра възможност да променим, боядисаме или предпазим дървото.
Байцване-1

Начин на работа при байцване:

 

Предварителна подготовка:
Първо почистете дървото със сапунена вода. По този начин ще отстраните излишните влакна. Изчакайте да изсъхне добре, след което шлифовайте. Първо по-интензивно с шкурка номер 100, след това сравнително по-фино с шкурка номер 200. Колкото повече пъти шлифовате, толкова по-добър ще е крайният резултат.

Почистете основно от праха и по възможност не пипайте дървото, защото има вероятност байцът да не се задържи добре.


Байцване:
Байцващата течност е готова за употреба. Най-добре е винаги в началото да байцвате някаква мостра. Дървото реагира по различен начин на цветовете.
Байцването става с четка или гъба. Носете гумени ръкавици и работно облекло, защото байца се разпръсква лесно, а петната от него са трудни за отстраняване.
Байцването трябва да става бързо и по възможност докато повърхността се напои добре. При отвесни повърхности байцвайте в посока отдолу нагоре. Големите повърхности също трябва да се байцват наведнъж. Байцвайте по посока на дървесните влакна и попивайте веднага излишния потичащ байц. Излишният байц може да се почисти след няколко минути.
Изравнете изсъхналата повърхност след няколко минути с четка от естествени материали или със суха кърпа.


Допълнително обработване:
Байцваните повърхности могат да се третират с восък или масло, да се грундират или матират.


Восъкът и маслото защитават и придават  блясък на байцваните дървени повърхности. По този начин дървото може да диша и остава топло на допир. Маслата се нанасят с четка или ленена кърпа. Между процесите на работа е необходимо да шлифовате с фина шкурка с едрина 280. Восъкът е или течен и трябва да се нанесе с четка, или твърд, като в този случай се нанася с памучна кърпа в посока на дървесните влакна. С времето восъкът и маслото се изхабяват, затова процеса на обработване трябва да се повтори.

 


Грундиране и матиране:
В този случай първо се грундира с четка и грунд за дърво и след това фино се шлифова (шкурка номер 280). Накрая матовото покритие се заравнява с мек плат. Колкото повече слоеве нанасяте, толкова повече блясък придобива дървото.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, байцоване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot