Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Боядисване, лакиране и байцване

6
гласа
Боите служат за оформяне, придаване на по-хубав вид и за защита. За да постигнете оптимален резултат по отношение на външния вид и устойчивостта е необходимо за всеки конкретен случай да подбирате необходимия продукт и да използвате подходящ инструмент за обработката.
 Боядисване, лакиране и байцване-1  Боядисване, лакиране и байцване-2  Боядисване, лакиране и байцване-3  Боядисване, лакиране и байцване-4  Боядисване, лакиране и байцване-5  Боядисване, лакиране и байцване-6

Основни стъпки

Моля взимайте под особено внимание указанията за употреба на съответния производител!
По принцип съществуват два вида бои, съответно лазурни лакове:
Първите са на алкидна основа, а вторите на акрилатна (дисперсионна), като съответно вторите са разтворими във вода и това ги прави по-благоприятни за околната среда. Старателната подготовка на основата е решаваща за крайния резултат по работата с боядисването. Вашите усилия ще бъдат възнаградени.

Няколко основни правила:

1. В никакъв случай не смесвайте алкидни с акрилатни (дисперсионни) бои. Смесвайте винаги добре цветовете.

2. Четките трябва да са подходящи за съответната система (алкидна или акрилатна).

3. Винаги при боядисването се придържайте към една система (алкидна или акрилатна).

4. При боядисването работете бързо, но не припряно.

5. Боядисвайте свободно с четката, нанасяйте щрих до щрих и след това „ разнасяйте "(първо по ширина и след това по дължина).

Нашият съвет:
Изцеждайте потопената в боята четка не на ръба на кутията, а на напречно залепена на нея хартиена лента. Така ще избегнете излишната боя по четката и ще можете да работите значително по-чисто.

Космите дори на скъпата четка падат, когато е съвсем нова. Затова няколко пъти я прекарайте по шкурка, за да отстраните не добре прикрепените косми по нея.
Ако при лакирането остане закачено влакно, прегънете хартиената защитна лента навън със залепващата се страна и внимателно махнете влакното.
Добрата четка с времето става още по-добра, защото върховете й са вече обработени. След всяко боядисване я почиствайте много добре с разредител или при водоразредими бои с вода. За да се съхрани четката, е най-добре да я окачвате, например в празен съд с пирон.

Нашият съвет:
Съхранявайте отворената кутия винаги с капака надолу! По този начин не може да проникне въздух и боята не може да хване кора или да се сгъсти. Ако в кутията е останало съвсем малко количество боя, е най-добре тя да се прехвърли в друга, по-малка кутия.


Как да използваме правилно валяк за боядисване:

А. За големи повърхности най-добрият инструмент е валякът за алкидни и дисперсионни бои. Въпреки това е необходимо предварително да боядисате ръбовете и ъглите с четка.

B. Изсипете боята във ваничка за бои, потопете валяка в нея и минете добре с него по повърхност за отцеждане, за да поеме четката едновременно боя и да отдели излишъка.
След това минавайте с валяка по дължина ивица след ивица.

C. Без отново да напоявате валяка с лак минете отново ивица по ивица по ширина и след това отново по дължина.


Нашият съвет:
Бихте могли да съхранявате четка или валяк през нощта като ги увиете в алуминиево или PVC фолио. По този начин боята не изсъхва.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, боядисване, лакиране и байцване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot