Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Техники на боядисване

7
гласа
Ето някои съвети за боядисване.
Техники на боядисване-1 Техники на боядисване-2 Техники на боядисване-3

Боядисване на ръбове и кантове:
Започвайте боядисването първо с четка по ръбовете и кантовете на стаята, тъй като валякът много рядко достига до там и граничната повърхност се зацапва. Отсипете малко от боята в една кофичка, с която можете да се качите на стълба. С радиаторната четка боядисайте тънка и равномерна ивица по всички ъгли.

Боята трябва да попадне точно в ъглите и да навлиза по 3 см във всяка от стените. Потопете четката само до 2/3 в кофичката, за да не се стича боя по дръжката й. Отцеждайте излишната боя по ръба на кофичката.


Боядисване на тавани:
След това боядисвате първо тавана, тъй като така няма да напръскате с боя прясно боядисаните стени. За по-големи повърхности използвайте валяк.
Работете винаги при падащата светлина, за да може боята да изглежда равномерно, т.е. да няма преходи. Под преход разбирайте застъпването на краищата на вече боядисаните повърхности. Ако тази повърхност е вече изсъхнала, тогава новия слой боя се застъпва със стария и образува ивица, която след изсъхване поради различната дебелина на слоя изглежда като преходно място. Ето защо трябва да работите бързо (мокро в мокро), за да може боята на преходните места да е още мокра. Боядисвайте винаги цели повърхности- цяла стена или таван.

Боядисвайте започвайки от прозореца като разделите визуално тавана на няколко малки квадрата, които да боядисате последователно. Потопете валяка в кофата с боя. Минете с него по бояджийската решетка, за да може излишната боя да падне, а останалата да се разпредели равномерно по него. След това боядисвайте последователно, докато завършите целия таван.


Боядисване на стени:
И тук първо започнете с боядисването на ъглите и кантовете. Покрийте рамките на вратите и прозорците с предпазна самозалепваща лента. Още по-добре е ако опитате да боядисвате точно по ръба, като избърсвате с мокър парцал веднага щом излезете от очертанията. Започнете боядисването от прозореца към вътрешността на стаята. След това минавате с валяка, закрепен на телескопичен удължител, вертикално от горе надолу. Ако забележите, че няма достатъчно боя на валяка, минете още веднъж боядисаната повърхност, за да разпределите боята равномерно.

След това потопете валяка отново в боята и боядисайте друга част от повърхността. Всяка новa част трябва да се припокрива със старата, за да не останат небоядисани части. С тази техника можете да боядисвате с туткалена боя, дисперсионна боя на силиконова основа, синтетична и естествена боя.

За да изсъхне боята по-бързо се препоръчва да проветрявате по-често.


Боядисване с помощта на пистолет:
При боядисването на по-големи повърхности и правилното разпределение на боята е много удобно да се използва пистолет. Преди това обаче трябва да покриете вратите, прозорците, дограмите и первазите, тъй като пръските от пистолета трудно се отстраняват. Също така имайте предвид, че лаковете и боите за стена съдържат голямо количество разтворители. Ето защо е добре при работа с пистолет да използвате предпазна маска.

За да си гарантирате безупречна работа с пистолета е необходимо след употреба добре да почиствате дюзата, която разпръсква боята. При по-обстойни бояджийски работи специалният пълнител с въздух под налягане е от голяма помощ. По този начин не е необходимо да допълвате боя всеки път. Някои модели могат непрекъснато да напояват с боя определените валяци.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, боядисване, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot