Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Винаги по ръба

5
гласа
Алтернативен начин тапетите Ви да изглеждат шарени е да използвате шаблони при боядисването. Шаблоните може да закупите готови, или пък да изработите сами по модел от списание или детска книжка. За домашните майстори е най-подходящ здрав картон, който да се изреже с на макетен нож.
Винаги по ръба-1 Винаги по ръба-2

Нашият съвет:
Шаблони, изработени от нас
При по-сложните форми е необходимо да се направят дискретни свръзки, които да поддържат изрязаните във вътрешността на шаблона форми. Те не трябва да са прекалено тънки, за да не се пречупят. Тъй като картонът поема голямо количество влага и започва да се огъва с времето, се препоръчва още от самото начало да се направят няколко идентични шаблона.


Другата възможност е да използвате готови шаблони, които можете да закупите в най-различни шарки: цветя, животни, орнаменти. Освен, че Ви спестяват доста пипкава работа, те са изработени и от специални изкуствени материали, които издържат на влага.

Както при всички разноцветни техники и тук се нуждаете от една добра основа. Дали тя ще е светла или тъмна, е въпрос на вкус. За да е сполучлив резултата е важно само да подберете подхождащи си цветове за основата и шаблона.

Шаблонът се залепя със самозалепваща лента на изсъхналата основа. След това първо внимателно се минава с мека четка или гъба по очертанията. Трябва да се внимава и да се минава винаги от ръба към центъра на шаблона. Можете да направите шаблоните и в различни цветове. Които има смелост и талант може дори да опита да ги направи в преливащи се цветове. Най-добре предварително да направите скица на стената, на която да определите колко шаблона и в какви цветове ще направите.

Малко по-различна шаблонна техника
Шаблоните, необходими за тази техника се правят лесно и просто. В повечето случаи необходимият за това материал е на лице. Става въпрос за картон, който се използва за покриване на подове при ремонти и боядисване и можете да го намерите във всеки от магазините на bauMax. Освен това Ви е необходима и хартиена самозалепваща лента за фиксиране и залепяне. Що се отнася до избора на цветовете е отново необходимо те да са контрастни, като не се изключва комбинация от няколко цвята при шаблоните.

След шпакловането се поставя един дебел слой бял грунд, много важна основа, за да може след това цветът да изпъкне добре.

За успешен резултат се препоръчва като начало да изготвите скица как ще бъдат разположени шаблоните по стената. За разлика от стената, върху скицата можете да размествате шаблоните колкото си искате, докато не си харесате краен вариант за разпределение. Когато си харесате определен декор, той трябва да се нанесе с молив върху стената. За да може по-късно да отстраните линиите от молива е необходимо да се очертава съвсем леко, без натиск.

В следващата стъпка се изготвят шаблоните, като ръчно частите се сгъват и се накъсват напр. на ръба на масата. Точно в това наръбване на шаблона, предизвикано от накъсването е и чара на тази техника. Отделните части се закрепят с предпазна самозалепваща се лента за стената., при което обаче трябва да се спазва около сантиметър разстояние от нарисуваните линии. По този начин по късно се образува естествения растер от тънки бели линии. След това можете поле по поле да го оцветите със съответните бои. За да не нараните пресните слоеве боя, трябва много да внимавате при издърпването на шаблоните.


Нашият съвет:
От А до Я за предпазните самозалепващи се ленти.
Най-важно е тези ленти да са влагоустойчиви и да могат да се отстраняват без да оставят отпечатъци.

Стандартните ленти се използват за бояджийски работи във вътрешността на къщата, където целта е да се направят чисти прави кантове.

С лента за лакове се постигат много успехи при особено гладки кантове и преходи.

В случай, че боядисвате около кръгли повърхности или орнаменти е необходимо да използвате специална лента , която да може да се залепя безпроблемно по извивките.

За работа навън се препоръчват ленти, устойчиви на UV-лъчи.

Много е важно лентите да се залепят без да се образуват въздушни пространства под тях. Само там, където лентата се е залепила здраво за основата, може да бъде избегнато протичането на боя. Лентите за кръгли повърхности трябва добре да се опънат, за да може максимално да се използва разтегателната способност на лентата и да прилепне максимално добре.
За да постигнете чисти кантове, лентата трябва да се премахне непосредствено след като боята изсъхне.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: дизайн, декорация, боядисване, техника по ръба,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot