Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Техники за ефекти

9
гласа
Контрастиращо лаково покритие се нанася с леко потупване на гъба върху суха основа. Ефектът може да бъде различен в зависимост от големината на гъбата и формата, както и според силата на натиска при потупването. По този начин се получават фини наподобяващи облачета дъги.
Техники за ефекти-1

При техниката с издърпване, с помощта на тънка четка се „надраскват" малки прави линии върху нанесения върху основата лак. На тези места се вижда - по възможност контрастната- основа. Подобен ефект може да получите и ако минете със стоманена вълна, която също премахва малки частици от повърхността и по този начин се показва основата, която е в друг цвят.


При т.нар. „навиване" мокра, спираловидно навита кърпа се търкаля по повърхността и по този начин се премахва или добавя лак. Според формата на кърпата и натиска се получават различни ефекти.

При т.нар. „напръскване" четката се потапя в боята, извива се с пръсти и се пуска. Подобни резултати може да постигнете и с четка от естествен косъм, която след като потопите в боята удряте в дървена пръчица.

Неравномерни цветни повърхности се постигат със сухо изчеткване с помощта на само леко потопена в боя четка. Получава се ефект на облак.

При удрянето, с помощта на лака първо се нанасят несиметрични шарки върху основата, които след това могат целенасочено да се отстранят с тънка четка.

При техниката на „гребен" има два вида ефекти: правоъгълен ефект на гребена и моар. При двата вида вместо четка се използва специален гумен гребен. Първия метод се състои в това, с възможно най-спокойна ръка да боядисвате вертикално част по част. Когато го правите правилно се получават черти.

Моарът представлява цветни ефекти, които в комбинация създават нови форми. Правят се например като хоризонтални черти се пресичат с вертикални.

За постигането на ефект на напречен разрез на дърво, първо, се правят вертикални черти и след това с плоска четка се "рисуват" кръгове.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: дизайн, декорация, ефекти,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot