Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Врати и прозорци

5
гласа
Обезопасяване на врати и прозорци
Врати и прозорци-1 Врати и прозорци-2 Врати и прозорци-3 Врати и прозорци-4 Врати и прозорци-5 Врати и прозорци-6 Врати и прозорци-7 Врати и прозорци-8 Врати и прозорци-9 Врати и прозорци-10 Врати и прозорци-11

Врати

Имат ли всичките Ви врати сигурни брави? В случай че не, може да ги поставите лесно.

Следвайте следните стъпки:

Използвайте висококачествени брави с висока издръжливост на натиск.

Когато искате да смените цилиндъра или патрона, постъпете по следния начин.
• Масивна ли Ви е вратата ?
Ако не е, я заменете с масивна врата от дърво или метал или я облечете в метал.
• Имат ли вратите Ви предпазна дръжка, която да не може да се отвори отвън?
В случай че не, тогава поставете такава.
• Сложили ли ли сте верига или евентуално допълнителна ключалка, имате ли шпионка? Ако не, то е добре да отделите малко време и за това.
• Има ли стъклени мотиви по вратата Ви? От какъв материал са те - в случай, че не са от специално стъкло, което трудно се счупва, има ли решетка пред тях?

 

 

Прозорци

• Обезопасили ли сте лесно достъпните врати на балкони и тераси със заключващи се дръжки на прозорци или допълнителни ключалки?
В случай че не, те са много лесни за монтиране и изискват минимални усилия.
• Подсигурили ли сте и леснодостъпните прозорци?
За целта може да поставите решетки на прозорците.
• Подсигурили ли сте прозоречните решетки на мазетата и килерите?
Ако не, вземете много ситна, стабилна решетка, която може да се повдига само отвътре или монтирайте заключващ механизъм на настоящата Ви решетка, който се състои от две плоски железа с кука, които се поставят по ръба от вътрешната страна на решетката.
• Има ли жилището Ви прозорци, които са лесно достъпни поради окачените външни щори? Помислили ли сте за тяхното заключване? Заключва ли Ви се таванският прозорец?

 

 

Домофонни уредби и аларми

С помощта на домофонните уредби винаги може да проверите кой иска да влезе в дома Ви. Вече се предлагат и видео-домофони, които дават допълнителна сигурност. Преди да монтирате дадена уредба, трябва да знаете дали да е върху или под мазилката. За окабеляването се нуждаете от напречни разрези по дължината на съответната инсталация. Внимателно следвайте инструкциите на производителя.

Който не се чувства достатъчно сигурен с подобни домофонни уредби, може и да си включи алармена система. Има най-различни алармени системи - от такива, които предпазват дома от кражби и влизане с взлом, до аларми срещу пожар и наводнения. Имайте винаги предвид, че тези аларми се включват едва, когато крадецът е в къщата, пожарът е избухнал или домът Ви е вече до известна степен е наводнен.

 

 

Предпазване от пожар

На първо място трябва винаги да мислите за това, как да предпазите дома си от пожар. Това е особено важно за по-старото строителство, където все още няма добра противопожарна система. Ако предприемате ремонти по стари къщи, е най-добре предварително да се информирате какви са стандартните мерки, които се предприемат за защита на къщата от пожар, напр. огнеупорни плоскости за стени, огнеупорни врати или труднозапалими текстили.

На второ място, за да се предпазите от пожар, следвайте следните стъпки:
Да не се оставят запалени цигари.
Дръжте запалки и кибрити на трудно достъпни за децата места.
Ако носите широки дрехи, внимавайте като минавате покрай открит огън.
Никога не предприемайте сами ремонти по инсталацията на тока.
Никога не поставяйте кабели под мокета.
Внимавайте да не минават кабели покрай горещи повърхности (напр. котлони).
Винаги изключвайте уредите, които няма да използвате от контакта.
Когато пържите, внимавайте да не прегорите олиото.
Не блокирайте коридори, стълбища и други места, които са естествения път за бягство при пожар.
Поставяйте ключалките, веригите и резетата така, че да могат да се отключат и от деца в случай на пожар.

Като изключим горящите дрехи, които най-лесно могат да се изгасят с одеало или чрез въргаляне по пода, по-малките пожари най-лесно се потушават с пожарогасител, въпреки, че в някои случай (напр. когато пожарът е избухнал в следствие на ел. кабел) водата може дори да ускори разпространението на пожара.

Пожарогасителите трябва да бъдат поставени навсякъде, където има опасност от пожар, преди всичко в кухнята, гаража и работилницата. Пожарогасителите са с различни вещества, които обаче винаги са на принципа на задушаване на пожара. Всеки пожарогасител е пригоден за една или няколко степени на пожар.

Mонтирайте пожарогасителите така, че в случай на пожар, те да са леснодостъпни за всеки. Винаги прочитайте внимателно инструкциите за използването им още при закупуването и периодично проверявайте дали достъпът до тях е свободен.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, защита на врати и прозорци,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot