Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Вентили и тръбопроводи за мръсна вода

7
гласа
Съвети, идеи и аккво трябва да знаем за вентили и тръбопроводи за мръсна вода
Вентили и тръбопроводи за мръсна вода-1 Вентили и тръбопроводи за мръсна вода-2

Вентили

При поправки и разширявания на санитарната инсталация трябва да може да се прекъсва подаването на вода в отделни сектори. Затова се вграждат на централни точки /напр. основен кран/ вентили. С изпускателни вентили при нужда може да се източи водата от цялата инсталация.

Вентилите са налични в множество видове. При стоящите вентили дръжката и вретеното са вертикално разположени, при косо стоящите вентили са наклонени в посока на течението.По този начин се подобрява течението, защото преминаващата вода е подложена на по- малко съпротивление.

Днес е обичайно поставените спирателни кранове пред всички арматури да се наричат ъглови вентили и да разделят напр. при малки ремонти само засегнатата линия.

Тръбопроводи за мръсна вода

Тъй като нефункциониращата канализация за мръсна вода е един от най-неприятните дефекти в дома, трябва да доверите полагането на системата за мръсна вода на професионалиста. При внимателно планиране и съветване с вещо лице изпълнението със собствени сили не би трябвало да представлява проблем.

Предлагат се следните видове тръби:

Във вътрешните области са най-разпространени сивите пластмасови тръби от полипропилен. Те не са приложими за полагане в земята.
Отделните части се свързват с муфи. Уплътняването се извършва чрез О-рингове, които лежат в един канал и така са защитени от подхлъзване. Обработването е лесно, достатъчни са най- обикновени инструменти. Могат да се доставят фитинги от всякакъв вид, между 15 и 200 см и размери от 40 до 150 мм.

Черните пластмасови тръби от полиетилен са устойчиви на високи температури, достъпни за всички тръбопроводи за мръсна вода и подходящи за полагане в земя. Съединенията се извършват чрез спояване или също с муфи. Недостатък: Системите са значително по-скъпи и са обработката се изисква опит и специални инструменти.

PVC- тръбите за мръсна вода ще разпознаете по червено- кафявия им цвят. Те са разрешени за инсталации за мръсна вода вън и вътре и се използват основно като падаща тръба или за големи събиращи тръбопроводи. Качеството, здравината и издръжливостта са много добри.

Нашият съвет:

Тръбите за мръсна вода трябва винаги да се полагат с лек наклон. Това важи и за хоризонталните съединения в стената. Този наклон предотвратява проблеми с миризми, запушени тръбопроводи и обратно връщащи се мръсни води. Освен това инсталационните тръби трябва да са с най- малко един размер по-големи от тези на скачените тръби: напр. ако сифонната тръба на мивката има размер 40 мм, то вътрешния диаметър на отвеждащия тръбопровод трябва да възлиза на най-малко 50 мм. За преходите на различните големини на тръбата има съответстващи редуциращи муфи/намалители/.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения баня, вентили, тръбопроводи,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot